Bojkot izbora nije u interesu građana Srebrenice

Nekadašnji član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, pravni ekspert Vehid Šehić rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” da ne podržava najave bojkota izbora, kako lokalnih, u Srebrenici i Travniku, tako i opštih 2022. godine, i pozvao političke subjekte da prvenstveno misle na interese građana BiH.

Prema njegovim riječima, i ovim se pokazuje neprincipijelnost u politici, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

“Različiti subjekti sada koriste jedan novi način borbe, sve tri strane tamo gdje su nezadovoljne govore da će bojkotovati kako ove, tako i izbore 2022. godine. Ja sam pristalica da se mora poštivati Izborni zakon BiH, da se moraju poštivati odluke Centralne izborne komisije”, kazao je Šehić, podsjetivši da su one potvrđene i odlukom Suda BiH.

On smatra da bojkot nije političko sredstvo kojim se može ostvariti određeni politički cilj i da se moramo naučiti da poštujemo ono što je u skladu sa Izbornim zakonom, prije svega sa odlukama Suda BiH. “Mi imamo jedan selektivan pristup svakom problemu u Bosni i Hercegovini”, smatra Šehić.

“Tamo gdje mi odgovara, to ću podržavati, tamo gdje mi ne odgovara, biću protiv. To su političke odluke. Apelovao bih na sve da vode računa o interesima građana Bosne i Hercegovine”, rekao je Šehić, dodajući da ne vidi šta će se ovim postići.

“Ja bih želio da izađu sve političke stranke, da se pokuša ovaj ciklus provesti u skladu sa Izbornim zakonom i provedbenim aktima, da se spriječe sve malverzacije. Moram reći da postoje uvijek sumnje, uvijek sam tvrdio, i tamo gdje je sve u redu na biračkom mjestu, ne mora značiti da je sve u skladu sa zakonom. Imajući u vidu samo jednu činjenicu – mi smo svjesni okolnosti da se zloupotrebljava Izborni zakon od mnogih političkih subjekata, naročito malih nezavisnih kandidata koji se prijavljuju da učestvuju na izborima, ne da bi dobili naklonost birača, nego da bi, eventualno, ili prodavali mjesta u biračkim odborima ili bi ih mijenjali sa određenim političkim subjektima”, podsjetio je on.

Šehić je podsjetio na primjer susjedne Srbije, gdje je opozicija većinski bojkotovala izbore, tako da je Srbija dobila jednopartijsku Skupštinu.

On je naglasio da se ponovljeni izbori rade na osnovu istog biračkog spiska, te da će, ako ne izađu stranke probosanskog bloka, već samo građani koji će glasati za srpske stranke, biti uspostavljena jednonacionalna vlast.

“O tome treba voditi računa. Vaninstitucionalna borba neće dati rezultate”, smatra Šehić.

“Ne ulazim u odluke političkih subjekata, da li će izaći ili ne, to je njihovo pravo, ali ponavljam, treba voditi računa o građanima Srebrenice”, zaključio je on.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*