(Video) Kompanija Bingo u rad pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića i jaja

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića i jaja. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju domaćem peradarskom sektoru.

Repro centar iz takozvane lake linije peradarstva, kapaciteta je okvirno 24 hiljade koka i nalazi se u Gornjim Vukovijama, dok je inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kapaciteta 10 miliona jajnih mjesta smještena u Tojšićima. Bingo ove objekte koristi za vlastitu farmu jaja, ali i za lokalno te regionalno tržište.

Tehnologija koja je zastupljena u inkubatorskom centru podijeljena je u nekoliko faza, odnosno dvije osnovne u kojima pilići provode 18 dana, dok u trećoj ostaju tri dana.

Kroz ova dva projekta Bingo će godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu proizvešće se oko dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima će Bingo ići na tržište u zemlje CEFTA-e, a vjeruju da će  uskoro  biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju

O svemu tome, u otvorenom programu Radio Tuzle, razgovarali smo sa doktorom veterinarske medicine Enesom Omerovićem, rukovodiocem  peradarske proizvodnje Binga.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*