(Video) Rotarijanci obilježavaju 20 godina od formiranja prvog Rotari kluba u Tuzli

Rotarijanci Tuzle ove godine obilježavaju 20 godina od formiranja prvog Rotari kluba u Tuzli.

Peter Gut iz Švajcarske, predsjedavajući Komiteta Rotary International za Istočnu Evropu, proglasio je Bosnu i Hercegovinu 1998. godine za „Rotary teritoriju“. Tada je pokrenuta inicijativa da se angažuju distrikti i Rotary klubovi izvan Distrikta 1910 sa ciljem pružanja pomoć pri osnivanju klubova u Bosni i Hercegovini. Podstaknuta tom idejom, grupa građana iz Tuzle, uz pomoć gospode John Leavitta, Ive Hasića i Ratka Žarića, pripremila je potrebnu dokumentaciju i klub je zvanično registrovan kao Udruženje građana Rotary klub Tuzla Salinae, 23. septembra 1999. godine. Prvi predsjednik Kluba je bio dr. Hajrudin Simičić, profesor Univerziteta u Tuzli. Nešto ranije u Distrikt je  poslana dokumentacija radi registracije kluba kod Rotary Internationala.

Charter ceremonija, zvanični prijem povelje o članstvu u Rotary International Distrikt 1910, obavljena je u Tuzli 2., 3. i 4. marta 2001. godine. U narednim godinama, rotarijanstvo se u Tuzli intezivno razvijalo i formirani su klubovi Tuzla Salinea, Tuzla 99 i Tuzla Leda. U svom radu mislili su i na podmladak, tako da su u Tuzli osnovana dva Rotaract i jedan Interact klub.

Tokom proteklih 20 godina realiziran je veliki broj projekata koji su pružali pomoć razvoju zajednice u mnogim područjima. Školstvo i zdravstvo, mladi i stari, djeca sa posebnim potrebama, djeca bez roditelja, sport i kultura, poplave i klizišta, internet klubovi, sve su to oblasti u kojima je rotarijanstvo kroz djelovanje klubova dalo značajan doprinos u našem gradu i u okruženju.  Veliki uspjeh predstavlja i podatak da su mnogi od tih projekata i danas aktivni, da su opstali i poslije prestanka njihove aktivne podrške. O djelovanju Rotari zajednice u Tuzli razgovarali smo sa Aminom Rifatbegović, predsjednicom Rotaract kluba, koji je dio rotari zajednice koji okuplja mlade članove.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*