Predstavnički dom PFBiH: Opozicija traži vanrednu sjednicu zbog loše epidemiološke situacije

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnijeli su zahtjev za održavanje vanredne sjednice ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda – pogoršanje epidemiološke situacije u FBiH kao posljedica pandemije virusa korona i izostanak adekvatnih mjera federalne Vlade za njeno suzbijanje.

Podnosioci zahtjeva ističu da je evidentno ukupno pogoršanje epidemiološke slike u cijeloj FBiH, te rapidan rast broja zaraženih, a isto tako i potpuni izostanak donošenja adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera.

“Zahtijevamo da Predstavnički dom Parlamenta FBiH u naredna 72 sata održi hitnu sjednicu na kojoj će razmotriti aktuelno stanje i zaključcima naložiti Vladi adekvatno postupanje”, navedeno je u zahtjevu opozicije, koji traže od predsjedavajućeg Predstavničkog doma da već danas uputi poziv za vanrednu sjednicu.

Opozicioni poslanici smatra da bi hitna tematska sjednica, na kojoj bi bile donesene adekvatne mjere, doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima, imaju u vidu da Vlada FBiH pet mjeseci nije preduzimala ni jedan korak u svrhu nabavke vakcina i da je prve aktivnosti preduzela nakon što je na to 24. februara zaključcima obavezao Predstavnički dom.

“Nedopustivo je nečinjenje Vlade”, navodi se u zahtjevu za vanrednu sjednicu koji potpisuju klubovi poslanika SDP-a BiH, Naše stranke, ASDA(NES), PDA, NIP i NB.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*