Angela Merkel u posjeti Mađarskoj

Njemački kancelar Angela Merkel nalazi se u petosatnoj posjeti Mađarskoj, a njemački mediji ukazuju da poslije nje, za par sedmica, kod desnopopulističkog premijera Viktora Orbana stiže i ruski predsjednik Vladimir Putin i da ti termini imaju simboliku u mađarskom “hodu po žici” između istoka i zapada.

Ukazujući na to da Orban od 2010. godine, kada je izabran, “gura” svoju zemlju bliže Moskvi i da u međuvremenu, premda je glasao za sankcije Rusiji, važi za jednog od najbližihih saveznika Putina u Evropi, analitičari postavljaju pitanje koliko dugo on može tako lavirati.

Nekoliko hiljada demonstranata se u nedjelju, uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel, okupilo ispred mađarskoga parlamenta da podsjeti vladu Viktora Orbana na obaveze prema zapadnim saveznicima.

Demonstranti su u nedjelju nosili transparente s porukama da Mađarska treba da se drži Evropske unije i da bude što dalje od ruske uticajne sfere. Oni su također tražili i ostavku Orbana jer ga smatraju osobom koja je ugrozila demokratske slobode, tolerira korupciju i izaziva diplomatske sukobe s Zapadom.

Demonstraniti su nosili i transparente na njemačkom jeziku s porukama koje su bile upućene Angeli Merkel: “Angela naša, izbavi nas od zla. Želimo da ostanemo građani EU-a”.

U analizama današnje posjete Merkel Budimpešti kaže se da Orban sankcije prema Rusiji ocjenjuje kao “pucanj u sopstveno koljeno”, ali da vodi računa da ne prekorači granice prema Evropskoj uniji (EU), jer je njegova zemlja jedna od najvećih korisnika evropskih fondova.

Orban će se zato pri posjeti gošće iz Berlina srdačno smješiti, a na kritike gosta iz Moskve klimati glavom i na kraju – ipak voditi i dalje sopstveni politički kurs.

Merkel danas u Budimpeštu stiže “praznih ruku”, ali sa prijetnjama u gepeku, dok će Putin, kako procjenjuju njemački analitičari, imati u koferu “miloštu” za Mađarsku u obliku “energetske sigurnosti”, koja kao jedna od tema stoji na protokolu.

Merkel je u Bidimpeštu otputovala s predstavnicima vodećih njemačkih firmi gdje će se razgovarati o privrednoj saradnji, ali i o položaju njemačke stanice RTL, slobodi štampe, prevarama u poreskoj politici i manipuliranim transportima u prehrambenoj industriji i drugim privrednim temama.

Njemački analitičari kažu da “najmoćnija žena EU” mora u ovom vremenu, kada Evropi ne prijeti da samo ekonomski kolabira, već i politički, da Orbanu jasno kaže da njegova “vizija jedne neliberalne demokratije nema ništa zajedničko s evropskim idealima otvorenog društva” i ukazuju da su brojni građani Mađarske demonstrirali ovog vikenda, noseći, između ostalog, parole na kojima je pisalo “naša Angela, spasi nas od zla, mi želimo da ostanemo građani EU”, ili “Angela ne pregovaraj s mafijom”, prenosi Blic.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*