Foto: Ilustracija

Tržište osiguranja u BiH “teško” 515,4 miliona KM

Iako tržište osiguranja u BiH pokazuje blagi rast, jer su, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, 24 osiguravajuća društva za 11 mjeseci prošle godine ostvarila premiju osiguranja u iznosu 515.428.548,78 KM, ono još uvijek nije dovoljno razvijeno, pišu Poslovne novine.

U odnosu na ostale zemlje regiona, BiH ima najmanju premiju po stanovniku koja iznosi 137 KM, od čega je premija neživotnog osiguranja 111 KM, a premija životnog osiguranja 26 KM.

Udio premije u bruto društvenom proizvodu BiH iznosi svega dva posto, za razliku od članica EU u kojima premija osiguranja po stanovniku iznosi oko 3.800 eura, što dovoljno govori o razvijenosti bh. tržišta.

Ipak, da sve nije tako crno, bar kad su u pitanju privredna društva, pokazuju činjenice da je primjetan porast osiguranja imovine nekih od najvećih bh. privrednih kolektiva, kao što su Elektroprivreda BiH i BH Telecom, ali i manjih preduzeća i samostalnih trgovačkih i zanatskih radnji, koje su se ujedno pokazale i najžilavijim u teškim uslovima u kojima danas rade privrednici u BiH.

Nažalost, zbog stalnog opterećenja nametima, pada proizvodnje, povećanja troškova, te prisutne filozofije štednje u firmama na svim nivoima, menadžerska osiguranja su u blagom padu

Na tržištu osiguranja u BiH posluju 24 društva za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje, od čega je 12 društava sa sjedištem u Federaciji BiH, a 12 društava sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Kako je za Poslovne novine izjavio Samir Omerhodžić, direktor Agencije za osiguranje u BiH, premija osiguranja u dosadašnjem periodu bilježi rast iz godine u godinu, uprkos lošim ekonomskim uslovima u BiH.

– Ukupno ostvarena premija osiguranja u BiH, prema podacima za januar – novembar 2014. godine iznosi 515.428.548,78 KM. Od toga na premiju neživotnog osiguranja otpada 413.299.849,16 KM i u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast od 5,01 posto, dok na premiju životnog osiguranja otpada 102.128.699,63 KM i u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast od 15,77 odsto – kaže Omerhodžić.

Učešće društava za osiguranje registrovanih na području FBiH u ukupno ostvarenoj premiji osiguranja iznosi 72,39 posto, dok je učešće društava osiguranja registrovanih na području Republike Srpske 27,61 odsto.

Kako navodi dalje Omerhodžić, u FBiH trenutno ima registrovano sedam podružnica osiguravajućih društava iz RS-a, dok se u RS-u nalazi deset registrovanih podružnica osiguravajućih društava iz FBiH.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.