Protesti gradovima u Crnoj Gori, pjesme i transparenti kojima se negira genocid

U više gradova Crne Gore sinoć su organizovani protesti povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjava kojima je negirao genocid u Srebrenici. Građani u nekoliko crnogorskih gradova jučer su se okupili u znak protesta povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Grupa mladića razvila je skandalozan transparent na kome piše “Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”.

Premijer Krivokapić jučer je u vanrednom obraćanju javnosti kazao da je od ministra Leposavića zatražio ostavku, ali nakon što je on to odbio, uputio je Skupštini prijedlog za razrješenje.

Tim povodom, pristaše Leposavića su večeras izašle na ulice, noseći zastave trobojke i uz pjesme koje negiraju genocid, stali na stranu ministra.

Tokom protesta blokirano je više saobraćajnica u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, a kršene su i epidemiološke mjere donijete u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Okupljeni ispred zgrade Vlade Crne Gore skandirali su “Kosovo je srce Srbije”, “Kosovo”, “Srbija” i “Oj, Kosovo, Kosovo”. Okupljeni su negirali genocid u Srebrenici i ispred zgrade Vlade skandirali “Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo”.

Nakon najave premijera o zahtjevu za smjenom ministra Leposavića, glavni konstituenti vlasti – DF, Demokrate, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija su saopštili da neće podržati ovaj prijedlog, dok se Građanski pokret URA nije oglašavao. Sve opozicione partije najavile su podršku za smjenu Leposavića.

Zbog izjave ministra Leposavića da će “priznati da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrd” oštro su reagovali predstavnici ambasada SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i EU, uz jasnu poruku – da se u Srebrenici desio genocid.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*