Autoput u Hercegovini se ubrzano gradi: Između Bune i Počitelja u toku asfaltiranje

Postavljanjem završnog sloja asfalta na poddionici Buna – Počitelj privodi se kraju gradnja ovog dijela Koridora 5C u Hercegovini.

Na poddionici Buna – Počitelj radovi ulaze u završnu fazu, dok na poddionici Počitelj – Zvirovići teku planiranom dinamikom i njihov završetak očekuje se naredne godine.

Izgradnjom ovih dionica BiH će dobiti novih 18 kilometara autoceste na Koridoru 5C, koji će biti povezani s evropskom mrežom puteva.

Kako izgleda stanje na gradilištu vidljivo je s fotografija koje su objavile Autoceste FBiH na svojim društvenim mrežama.

Podsjetimo i kako je federalna vlada prihvatila grant od 6,2 miliona eura za finansiranje Projekta Koridor 5C za poddionicu Buna – Počitelj. Prema Ugovoru o grantu zaključenom u Sarajevu 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Ugovor o izgradnji poddionice Buna – Počitelj potpisan je 18. maja 2018. godine. Izvođač radova je Hering d.d. Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina.

Poddionica je duga 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*