Crnogorci kupuju telefone koji kradu struju

Građani Crne Gore iznašli su još jedan način da doskoče visokim računima za struju, počeli su da kupuju smart telefone s aplikacijom koja ometa rad brojila, prenose crnogorski mediji.

Telefoni s posebnim softverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije prodaju se na nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima.

Prodavac telefona tvrdi da se prije prodaje svaki kupac može da uvjeri da aplikacija radi i da stvarno umanjuje potrošene kilovate, pišu “Dnevne novine”.

Pored telefona s aplikacijama za krađu, na društvenim mrežama i forumima se prodaju i drugi uređaji.

Cijena zavisi od vrste brojila, ukoliko je riječ o starom za jedan uređaj je dovoljno izdvojiti od 10 do 200 eura, dok je na digitalnom brojilu, tvrde domišljati građani, teže krasti struju.

Prvi način koji je djelotvoran, ali za koji trgovci tvrde da ga je lako otkriti je blokiranje rada brojila elektro šokom.

Skuplja varijanta i najčešća je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta.

Korisnik sa Fejsbuk profila “Prodaja telefoni Podgorica”tvrdi da u ponudi ima pomenutu aplikaciju koja ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju.

Pametne telefone s instaliranim aplikacijama za ometanje rada brojila navedeni korisnik prodaje od 160 do 280 eura, u zavisnosti od modela telefona.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*