Nema nastradalih državljana BiH u tragediji u Izraelu

Ambasador BiH u Izraelu Duško Kovačević potvrdio je da u ovom trenutku nema podatke da je bilo ko od građana Bosne i Hercegovine stradao ili povrijeđen u velikoj nesreći u Izraelu, u kojoj je poginulo 45 ljudi.

“Mi smo stalnom u kontaktu sa izraelskim vlastima. U ovom trenutku nemamo podatke da je bilo ko od građana BiH stradao ili povrijeđen u ovoj velikoj nesreći. Ukoliko dobijemo bilo kakve informacije, mi bismo o tome informisali putem naših uobičajenih kanala”, rekao je Kovačević za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je do sada utvrđeno da je u ovoj velikoj nesreći poginulo 45 ljudi. svi se nadaju da će ovo biti konačan broj. Iako se to još sa sigurnošću ne može reći. S obzirom na veliki broj povrijeđenih.

“Nakon ove nesreće velika je tuga u Izraelu. Ovo je najveća nesreća u ovoj zemlji u mirnodopskim uslovima. Na svakom koraku se osjeti tuga za stradalima. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu posjetio je odmah mjesto nesreće. Vlada je proglasila nedjelju danom žalosti”, rekao je Duško Kovačević.

Ambasador Bosne i Hercegovine ističe da se u Izraelu na svakom koraku osjeti da je došlo do velike nesreće. Da nešto što je trebalo biti na neki način dan radosti, to više nije.

“Izrael je u ovom trenutku u tuzi i u bolu. Žale za svim stradalima”, rekao je Kovačević.

On ističe da policija i dalje radi svoj posao. I da je potrebno sačekati rezultate istrage i zvanične podatke o uzrocima nesreće.

“Mislim da ovo neće uticati na proces formiranja vlade. Koji ide svojim tokom. U ovom trenutku je inače neizvjesno da li će vlada uopšte biti formirana. Ili će pak doći opet do izbora”, kaže Kovačević.

Više od 45 ljudi poginulo je u stampedu na religijskom Festivalu u Meronu. Povrijeđen je 150 osoba.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*