Talibani osvojili značajnu bazu afganistanske vojske u provincija Ghazni

Talibanski pobunjenici u Afganistanu napali su i osvojili ključnu vojnu bazu u jugoistočnoj provinciji Ghazni. Najnoviji napad dogodio se u momentu kada su Sjedinjene Države i NATO nakon gotovo 20 godina rata formalno započeli povlačenje vojnika iz zemlje.

Dvoje visokih članova provincijskog vijeća izjavili su da je afganistanska vojska stacionirala desetine svojih snaga u bazi izvan glavnog grada pokrajine, također nazvane Ghazni, prije pobunjeničkog napada.

Izvještaji lokalnih medija kažu da su sukobi koji su uslijedili trajali nekoliko sati i usmrtili najmanje 17 vojnika.

Načelnik afganistanske vojske, general Mohammad Yasin Zia, koji je ujedno i vršilac dužnosti ministra odbrane, potvrdio je novinarima u Kabulu da je baza pala, ali nije dao više detalje.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da su njihovi borci zaplijenili teško i lako naoružanje, zarobili 25 vojnih lica i ubili “jedan broj drugih”.

Kritičari strahuju da će se nasilje u Afganistanu pojačati ukoliko talibani i afganistanska vlada ne nastave sa mirovnim pregovorima i ne postignu dogovor o podjeli moći prije nego što sve strane trupe napuste zemlju u sljedećih nekoliko mjeseci.

Trupe su trebale da napuste Afganistan do 1. maja u skladu sa sporazumom koji je Washington potpisao s talibanima u februaru 2020. u zamjenu za prestanak pobunjeničkih napada na strane snage i protuteroristička osiguranja.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden najavio je prošlog mjeseca da će povlačenje započeti 1. maja i završiti do 11. septembra. Biden je naveo logističke razloge pomjeranja roka.

Talibanski glasnogovornik Mujahid rekao je da pomjeranje roka opravdava svaki napad njihove vojske protiv “okupatorskih snaga”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*