Na današnji dan 1953.godine počela sa radom prva lokalna radio stanica u BIH – Radio Tuzla

Na današnji dan, 1953.godine, počela je sa radom prva lokalna radio stanica u BIH- Radio Tuzla, koja je prema tehničkim kapacitetima, bila najača radio stanica na području sjeveroistočne Bosne. 60 godina pod tim imenom, Radio Tuzla bila je svakodnevni gost u domovima svojih sugrađana, a onda je 2013.godine  proširila svoju djelatnost, tako da je RTV 7 pravni sljednik Radio Tuzle.

Odlukom Sreskog odbora Tuzla, Radio Tuzla je počela sa radom 3. maja 1953. Godine. Prvi glas bio je pokojnog glumca, spikera Maksa Damadžića. Tada je Radio Tuzla imala odašiljač od 100 vati ručne izrade koji je napravio pokojni Đorđe Lukić – Cigo, radio amater i jedan od glavnih tehničara Radio Sarajeva.

Radio Tuzla bila je prva lokalna radio-stanica u Bosni i Hercegovini. Sa predajnikom od svega 200 vati i improvizovanom antenom ovo je u odnosu na ranije telale, bio značajan korak na planu uvođenja savremene, brze zvučne informacije na talasu 202 metra.

Tako je tuzlansko područje  dobilo radio-stanicu kao savremenog hroničara, koja je ne samo informisala građane, već bila i značajan činilac na planu prosvjećivanja i zabave.

Na samom početku, Radio Tuzla imala je više muzičkih ansambala: narodni orkestar, zabavni orkestar, kvartet gitara, salonski orkestar i veliki broj lokalnih solista.

Prema tehničkim kapacitetima, Radio Tuzla, bila je najjača radio-stanica na području Sjevero istočne Bosne.

60 godina pod tim imenom, Radio Tuzla bila je svakodnevni gost u domovima svojih sugradjana, a onda je 2013.godine  proširila svoju djelatnost, tako da je RTV 7 pravni sljednik Radio Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.