Danas obilježavanje godišnjice smrti Denisa Mrnjavca

Udruženje mladih “Denis Mrnjavac“ u saradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, danas će obilježiti sedmu godišnjicu tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca.

U 11 sati će sa željezničke stanice krenuti tramvaj u kojem će rodbina, prijatelji i poznanici Denisa Mrnjavca prisustvovati performansu učenika Srednje muzičke škole iz Sarajeva. Tramvaj će napraviti simboličan krug na relaciji Željeznička stanica – Skenderija – Tehnička škola, gdje će na kraju, na mjestu pogibije, biti položeno cvijeće.

Ističući kako sjećanje na Denisa ne blijedi ni nakon sedam godina, predsjednik Udruženja “Denis Mrnjavac“, Vedran Ljevarević, naveo je da članovi i prijatelji i ove godine žele poslati glasnu poruku da se ovako nešto nikad više ne smije ponoviti, te da će ovogodišnji program obilježavanja Denisove smrti imati elemente koji ljude trebaju da potaknu na solidarnost i akciju.

“U saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBIH, organiziramo dobrovoljno darivanje krvi. Potaknuti činjenicom da banka krvi u Bosni i Hercegovini nažalost ne postoji, a da su postojeće zalihe nedovoljne, ovom akcijom želimo privući što više darivatelja kako nedostatak krvi ne bi bio prepreka u spašavanju nečijeg života, a kao sjećanje na darivanje krvi u noći u kojoj je Denis vodio bitku za život“, rekao je Ljevarević, te pozvao građane Sarajeva da se pridruže ovoj humanoj akciji.

Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu kada su ga 5. februara 2008. godine, na povratku iz škole, u tramvaju napala tri maloljetna delinkventa. Tom prilikom Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije preminuo.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*