BiH: Košarac zatražio pomoć od Sattlera zbog graničnih prelaza s Hrvatskom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je danas hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Sattlera zbog najave da će Republika Hrvatska izvršiti prekategorizaciju pet graničnih prelaza s BiH, koji su ranije korišćeni za tranzitni promet teretnih vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Košarac je uputio dopis Sattleru, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo “Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku”, a kojim su jednostrano određene ceste po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih motornih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

“Pomenuti Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, nego je u suprotnosti i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH”, upozorio je Košarac u dopisu Sattleru.

Ministar Košarac istakao je da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do pet graničnih prelaza između BiH i Republike Hrvatske, a koji su definisani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba na osnovu Ugovora BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima.

On je naglasio da je na ovaj način onemogućeno korišćenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila prethodno pomenute nosivosti i dužine.

“Ovakva odluka Hrvatske će proizvesti niz negativnih posljedica za značajan dio privrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplikuje i produžava spoljnotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta roba po prethodno utvrđenim cestovnim pravcima koji povezuju BiH i EU”, naveo je u dopisu Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je da EU pruži pomoć i podršku kako bi se ovo pitanje riješilo u najboljem interesu za privrednike iz BiH.

“Imajući u vidu prethodno navedeno, molimo Vas za hitnu reakciju u cilju otklanjanja propusta nastalih donošenjem pomenutog Pravilnika te njegovog usklađivanja sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, naglasio je ministar Košarac u dopisu ambasadoru Sattleru.

Vanjskotrgovinska komora BiH ranije je uputila Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dopis u kojem se navodi da bi Hrvatska mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici s BiH.

Hrvatska planira prekategorizirati pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila, a riječ je o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica -Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*