Britanci uvode »Facebook ratnike«

Britanska vojska najavila je da će formirati specijalnu jedinicu “Facebook ratnika”, koji su obučeni da koriste društvene mreže za uticaj na svijest ljudi.

Pojavljivanjem društvenih mreža internet se polako ali sigurno pretvorio u veliko ratno polje u kojem milioni korisnika, umjesto oružja, koriste informaciju za neutralisanje svojih protivnika. Prevlast na internetu imaju oni koji su se organizovali i koji sistematično plasiraju željenu informaciju i samim tim prave svoju verziju istine.

S tim u vezi britanska vojska najavila je da će formirati specijalnu jedinicu “Facebook ratnika”. Prateći primjer Izraela, SAD i Ukrajine, Velika Britanija će od aprila ove godine dobiti novu 77. brigadu, koja će biti bazirana u Hermitedžu, u grofoviji Bekršir, piše The Guardian.

U sastav jedinice biće uključeno 1.500 specijalista iz psihologije, koji će biti angažovani u takozvanim nesmrtonosnim vojnim operacijama. Osnovni zadatak ove jedinice biće da neprekidno kontroliše protok informacija na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, YouTube i Instagram, i utiče na način koji odgovara politici Velike Britanije.

Potreba za formiranjem “Facebook brigade” usko je povezana sa najnovijim operacijama protiv talibana u Avganistanu, dešavanjima na istoku Ukrajine, kao i agresijom radikalnih islamista u Iraku i Siriji te predstavlja odgovor Islamskoj državi koja vrbuje pristalice i prikuplja finansijska sredstva putem društvenih mreža.

Što se tiče Izraela, njegove vojne snage su prisutne na internetu još od 2008. godine i aktivni su na 30 različitih platformi i šest jezika.

Nešto slično planira i Ukrajina. Naime, Jurij Stec, ministar informisanja Ukrajine, izjavio je da je u planu da se oformi koordinacioni centar blogera, koji bi se isključivo bavio rasprostranjenjem istinitih informacija vezanih za dešavanja na istoku Ukrajine.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*