Ulična kampanja “Snaga žene”na Trgu slobode

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu Udruženje „Snaga žene“  danas organizira uličnu kampanju, a centralno mjesto održavanja je na Trgu slobode.

Opća skupština Ujedinjenih naroda (A / RES / 69/293) je 2015. godine proglasila 19. 06. za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, kako bi se podigla svijest o potrebi da se okonča seksualno nasilje povezano sa ratnim sukobima, oda počast žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta i svima onima koji su hrabro izgubili živote i posvetili svoj život borbi za iskorjenjivanje tih zločina.

“Seksualno nasilje je brutalan oblik fizičkog i psihičkog ratovanja, ukorijenjeno u rodnoj nejednakosti, ne samo u zonama ratnih sukoba, već u našim svakodnevnim životima. Postojanost takvih oblika nasilja uništava mir i sigurnost i razbija društvene i obiteljske veze. Sprječavanje seksualnog nasilja mora ostati jedan od naših najvećih prioriteta”- riječi su glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa.

Datum je izabran kako bi se obilježilo usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti 1820 (2008), kojom je osudjeno seksualno nasilje kao ratna taktika, i zapreka izgradnji mira. Strah i kulturna stigma umnogome sprječavaju veliku većinu osoba koje su preživjele seksualno nasilje povezano sa sukobima da prijave takvo nasilje. Procjenjuje se da za svako silovanje prijavljeno u vezi sa sukobom, 10 do 20 slučajeva ostaje nedokumentirano, tj. neprijavljeno. Pristup usmjeren na preživjele žene- žrtve seksualnog nasilja povezanog sa sukobom i njihove djece osigurava se da dobiju veliki dio pomoći koja im je potrebna zbog socioekonomske marginalizacije i kroz suzbijanje stigme u društvu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*