„11. juli u Tuzli“ – Centralni program manifestacije sjećanja na genocid nad Bošnjacima

Povodom 11. jula – Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima na tuzlanskom Trgu slobode u subotu 10. jula 2021. godine upriličen je centralni program ovogodišnje manifestacije „11. juli u Tuzli“.

Program koji je protkan snažnim porukama sjećanja i autentičnim kazivanjima o golgotama i strahotama dešavanja u Bosanskom Podrinju u ljeto 1995. godine izveli su glumci tuzlanskog Narodnog pozorišta. Tematski pažljivo birane ilahije i kaside izveli su članovi horova „Gazi Turali-beg“ i Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa Tuzla, kao i polaznici tuzlanskih mekteba.

Jasnu opredjeljenost i podršku njegovanju istine i kulture sjećanja na genocid koja se ovim programom šalje iz Tuzle svojim prisustvom još jednom su potvrdili glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor biblioteke “Behram-beg” mr. Admir Muratović, predstavnici Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, predstavnici institucija, udruženja i veliki broj građana Tuzle.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, već treći put, organizuje manifestaciju „11. juli u Tuzli“ u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla i JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“.Dio ovogodišnjeg programa sjećanja bila je i izložba fotografija pod nazivom „Bol majki Srebrenice“ – genocid koji traje, autora Ahmeta Bajrića Blicka. Postavka izložbe bila je dio otvorene scene na kojoj je upriličen program.

Podršku u organizaciji manifestacije koja za cilj ima trajno i zajedničko njegovanje kulture sjećanja i pamćenja genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u našoj domovini dali su Muftijstvo tuzlansko i Grad Tuzla.

U narednim danima mjeseca jula u tuzlanskim džematima i mektebima realizovati će tematske aktivnosti koje za cilj imaju sjećanje na počinjeni genocid. Bit će upriličene posjete Podrinju, te će se uzeti učešće u različitim sadržajima koji se realizuju na tom području.

MIZ Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.