Porodice poginulih u eksploziji luke u Bejrutu: Država mora platiti za ono što je učinila

Glavni grad Libana Bejrut za nekoliko dana će obilježiti godišnjicu eksplozije najveće luke u ovom gradu. Četvrtog dana augusta, 2020. godine u eksploziji bejrutske luke poginulo je 218 građana, a više od 7.000 stanovnika je povrijeđeno.

Iako se istraga u uzrocima eksplozije pokrenula samo nekoliko dana od tragičnog događaja, godinu dana poslije istraga se nije pomjerila s mrtve tačke, a porodice žrtava zahtijevaju pokretanje međunarodne komisije koja bi trebala rasvijetliti cijeli slučaj.
Novinari francuske televizije France 24 razgovarali su s porodicama žrtava koje su i godinu dana kasnije jednako ogorčeni na vlast koja nije poduzela ništa kako bi istraga pokazala rezultate.

“Mohamed Fahmi (ministar unutrašnjih poslova Libana op.a.) nas ubija po drugi put”, rekla je za France 24 Mariana Fodoulian čija je sestra poginula u eksploziji luke.

“Kada je čula za eksploziju, Mariana je odjurila do sestre te je odvezla Gaiu u bolnicu gdje su joj ručno upumpavali kisik. Umrla je od krvarenja u mozgu”, piše France 24.

Kako ističu novinari, Fodoulian je najviše ogorčena na libanske zvaničnike koji su u više navrata ignorirali upozorenja o opasnostima unutar luke.

“Moraju platiti za ono što su učinili. Kada plate za ono što su učinili, možda ćemo moći promijeniti stanje u Libanu i živjeti u normalnoj državi”, rekla je ona.

Istraživačica iz organizacije Human Rights Watch Aya Majzoub istakla je kako se u proteklih 12 mjeseci jako malo uradilo povodom istrage, a da su zabilježene samo odgode, opstrukcije i brojna negodovanja.

“Politička klasa je uspostavila potpuno blokadu, vlasti su u ovom slučaju dodijelile samo jednog istražnog sudiju”, ističe Majzoub.

Mireille El Khoury, čiji je 15-godišnji sin također stradao od siline eksplozije, ističe kako je vlast uporno ignorisala upozorenja o opasnostima te da su svjesno pustili građane da žive “na granici života i smrti”.

“Držali su nas da živimo pored ‘bombe’ sedam godina. Moj sin je imao mnogo snova. Da je rođen u nekoj drugoj zemlji, a ne u Libanu, činio bi čuda”, ističe ona.

Poručuje kako ne vjeruje u istrage koje vode domaći istražitelji.

“Dali smo dovoljno šansi libanskom sistemu. Očigledno je da ne funkcioniše. Postoje sukobi interesa i jednostavno ne može se ništa učiniti. Treba nam međunarodna intervencija. Ovo je zločin protiv ljudskih prava. Izgubili smo nadu u život, a sada živimo samo za ovu istragu”, poručila je El Khoury.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*