“Napredovanje talibana u Avganistanu prijetnja za globalnu bezbjednost”

Avganistanski general upozorio je na “razorne posljedice po globalnu bezbjednost” ako talibani pobijede u borbi protiv vladinih snaga.

Navodi da su se talibanima pridružili borci iz drugih islamističkih grupa, te upozorava da njihova osvajanja teritorija predstavljaju prijetnju i van države, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Ovo će povećati nadu da će se male ekstremističke grupe mobilizovati u gradovima Evrope i Amerike, a imaće i razoran učinak na globalnu bezbjednost. Ovo nije rat u Avganistanu, ovo je rat između slobode i totalitarizma”.

Napad talibana u pokrajini Helmand dio je velike ofanzive širom zemlje.

Militanti su brzo napredovali posljednjih mjeseci jer su se američke snage povukle nakon 20 godina vojnih operacija u Avganistanu.

Helmand je bio središte američke i britanske vojne kampanje, a talibanska prevlast nad određenim područjima predstavljala bi udar za tamošnju vladu.

Ako bi došlo do pada Laškargaha, bio bi prvi glavni grad pokrajine koji su osvojili talibani od 2016. godine. On je jedan od tri glavna grada pokrajine koji su meta napada.

Pokušaji militanata da zauzmu Kandahar, drugi po veličini grad u ovoj zemlji, nastavljeni su nakon raketnih napada na njegov aerodrom 1. augusta.

Zauzimanje Kandahara predstavljalo bi ogromnu pobjedu za talibane, dajući im prevlast na jugu zemlje.

U trećem opkoljenom gradu, Heratu, na zapadu, vladini komandosi bore se s pobunjenicima nakon dana žestokih borbi. Vladine snage zauzele su neka područja nakon što je 30. jula napadnuta baza UN-a.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*