Talibani na 80 kilometara od Kabula, masovno se evakuiše diplomatsko osoblje

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje počele su evakuisati svoje državljane iz Afganistana kojim nezuastavljivo ovladavaju talibani.

Američke snage su pristigle u ovu državu, a koje će evakuisati diplomatsko i drugo osoblje. U međuvremenu, talibani su jučer zauzeli i Pul-e-Alam, glavni grad provincije Loghar, koji se nalazi 80 kilometara od glavnog grada zemlje Kabula.

Iz Ujedinjenih nacija (UN) su upozorili da situacija izmiče kontroli i da bi posljedice po civile mogle biti pogubne. Već je 250.000 Afganistanaca primorano da napusti domove.

BBC je podsjetio da je talibanska ofanziva uslijedila nakon okončanja 20-godišnje američke vojne intervencije, a koja je bila reakcija na teroristički napad iz 11. septembra 2001. na SAD. Strahuje se da će biti poništen napredak u ljudskim pravima, a koji je djelomično ostvaren u posljednje dvije decenije.

Talibanska vladavina je u prošlosti obilježena grubim kršenjima ljudskih prava, a što je značilo brutalna fizička kažnjavanja i javna smaknuća. Talibani su jučer zauzeli i drugi najveći grad – Kandahar. Pod njihovom kontrolom je dvije trećine glavnih gradova provincija.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je posljednja dešavanja nazvao “duboko zabrinjavajućim”, ali je minimizirao rizik od toga da Kabul pripadne talibanima. SAD je poslao 3.000 vojnika koji će tokom ovog vikenda evakuisati diplomatsko i drugo osoblje. Namjera je dnevno transportovati nekoliko hiljada ljudi.

Američki obavještajni podaci kazuju da će talibani pokušati zauzeti glavni grad Afganistana u sljedećih 30 dana. Američka ambasada u ovoj zemlji je počela uništavati sve predmete koje bi talibani mogli zloupotrijebiti.

Velika Britanija je poslala 600 vojnika za evakuaciju njenih državljana, dok će Njemačka znatno smanjiti broj diplomatskog osoblja. Danska i Norveška će u potpunosti zatvoriti svoje ambasade, prenosi BBC.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*