Mladić i djevojka planirali krvavo Valentinovo, policija spriječila napad

Kanadska policija uhapsila je u Halifaksu, u pokrajini Nova Škotska, troje osumnjičenih da su planirali da ubiju veći broj ljudi na javnom mjestu, a potom da izvrše samoubistvo.

“Jedna 23-godišnja djevojka, porijeklom iz američkog grada Ilinoisa, 20-godišnji mladić, te jedan 17-godišnjak privedeni su tokom protekle noći”, navodi policija.

Sve je počelo u četvrtak kad je policija primila dojavu o “ozbiljnoj oružanoj prijetnji”, saopštila je Kanadska kraljevska žandarmerija  dodajući da je “brzo djelovala” kako bi otklonila prijetnju.

Policija je tokom istrage locirala Kanađanina tokom noći u petak u kući gdje je pronađen mrtav, dodaju iz policije ne navodeći da li je osumni pogođen u razmjeni vatre s policijom ili se ubio.

Pola sata poslije policija je uhapsila 23-godišnju Amerikanku na putu prema aerodromu u Halifaksu, dok je bila u društvu dvadesetogodišnjaka. Zatim je u petak oko 11.00 časova uhapšen 17-godišnjak u vezi s planiranjem tog pokolja.

“Ne bih to nazvao terorizmom”, odmah je reagovao zamjenik načelnika policije u Novoj Škotskoj, Brajan Brenan, kako bi umirio stanovnike.

To je ustvari “grupa pojedinaca koji su bili u istom stanju duha želeći počiniti gnjusan čin a onda se ubiti”, dodao je.

Da su “uspjeli izvesti svoj plan, najvjerojatnije bi prozrokovali velike ljudske gubitke”, ocijenio je. Nije htio otkriti koje je to mjesto na kojemu se na Valentinovo okuplja veći broj ljudi, gdje su ti mladi planirali pokolj.

Policija je objavila da je zaplijenila oružje i novac.

“Mislimo da smo priveli sve pojedince umiješane u ovaj slučaj i da je prijetnja neutralizovana”, zaključila je kanadska policija koja je u istrazi sarađivala s policijom Ilinoisa.

Policija je pozvala Kanađane da budu oprezni i da odmah dojave ako vide ili čuju nešto sumnjivo, prenosi Hina.

(Srna )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*