Internacionalna saradnja – polazna osnova za socijalne inovacije u BiH

Predstavnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Suada Selimović učestvovala je na onlinekonferenciji “Socijalne inovacije 2021 – iz socijalnih inovacija učiti” koja je održana u Oltenu u Švicarskoj.

Predstavnica Ministarstva Selimović i Barbara Schurch, profesorica na Visokoj školi socijalnog rada u Baselu, kao članice mreže za društveni razvoj “NEST” održale su izlaganje o temi “Internacionalna i transdiscilinarna saradnja kao polazna osnova za socijalne inovacije u Bosni i Hercegovini”.

Naime, kao rezultat dugogodišnje saradnje na nivou Tuzlanskog kantona uspostavljena je Mreža za društveni razvoj „NEST“ koju čine predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK,Udruženja građana Vive žene, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla, Centra za socijalni rad Lukavac i Visoke škole socijalnog rada iz Basela.

Mreža je provela različite faze ciklusa socijalnog planiranja, od analize konteksta i istraživanja do provedbe prioritetnih mjera, na participativan način i koristeći nove metode i pristupe na primjeru maloljetničke delinkvencije. Mreža trenutno uz podršku Švicarske Vlade radi s lokalnim akterima u općini Lukavac na razvoju novih vrsta ponuda za prevenciju, intervenciju i reintegraciju u kontekstu maloljetničke delinkvencije, a u skladu sa međunarodnim standardima, nacionalnim zakonodavstvom i Programom prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prestupništva u TK.

Organizator konferencije bila je Visoka škola socijalnog rada iz Basela sa kojom je u TK uspostavljena kontinuirana dugogodišnja saradnja sa ciljem jačanje transdisciplinarne saradnje i pružanja koordiniranih, na potrebe orijentisanih kvalitetnih usluga za mlade i njihove porodice u oblasti maloljetničke delinkvencije, saopćeno je iz Vlade TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*