Drama u Kopenhagenu: Napad na skupu o proroku Muhamedu, jedna osoba mrtva, troje ranjenih

Jedna osoba je poginula, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umjetnika Larsa Vilksa.

Ambasador Francuske Fransoa Zimre, koji je prisustvovao debati o slobodi govora, obratio se agenciji AFP kako bi opisao dramatične događaje koji su danas poslijepodne potresli Kopenhagen.

“Pucali su na nas izvana. Imali su namjeru sličnu onoj kada je napadnut Charlie Hebdo, samo ovaj put nisu uspjeli ući unutra”, rekao je Zimre koji je dodao da je čuo najmanje 50 hitaca.

“Meci su prošli kroz vrata i svi su se bacili na pod. Uspjeli smo da pobjegnemo iz prostorije, a sada se nalazimo u kulturnom centru jer je još uvijek opasno”, rekao je Zimre.

O današnjem napadu obaviješten je francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je najavio da će u Kopenhagen što prije otputovati ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

Oland je izjavio saučešće danskom premijeru Hele Torning-Šmitu, a ovaj, kako je rekao teroristički napad, osudio je šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika Larsa Vilksa, potvrdila je danska policija.

Svjetske agencije javljaju da su tri policajca ranjena na ulici u pokušaju da zaštite prolaznike. Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bjekstvu. Danski kanal TV2 javio je da su napadači pobegli u automobilu “folksvagen polo” tamne boje.

Ovaj karikaturista je dobio brojne prijetnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine, potvrdila je danska policija. Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bjekstvu.

Prema vijestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka, a najmanje dvoje ljudi je iz njega izneto na nosilima, od kojih jedan uniformisani policajac.

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povrijeđen.

Kada je u Danskoj, ovaj umjetnik inače dobija policijsku zaštitu.

Pomenuti kafe u sjevernom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom “Umjetnost, blasfemija i sloboda izražavanja”.

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je vidio dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi Raša tudej, diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj, koji se oglasio na Tviteru porukom: “Još uvijek sam živ”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*