Bh. granični policajac i državljanin Hrvatske optuženi za korupciju

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pripadnika Granične policije BiH i jednog državljanina Hrvatske zbog korupcije.

Optužnica je podnijeta protiv Dejana Ivaštanina, rođenog 1980. u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, policijskog službenika zaposlenog u Graničnoj policiji BiH, te Ermina Bičakčića, rođenog 1987. u Sarajevu, državljanina Hrvatske.

Optuženi Ivaštanin ​se tereti da je dana 22. novembra 2020. na MGP Gradiška obavljajući poslove granične kontrole na ulazu u BiH, u cilju sticanja nezakonite koristi zahtijevao i primio dar da u okviru svojih ovlaštenja ne izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

U optužnici je navedeno da je optuženi Ivaštanin navedenog dana, prilikom kontrole putnih isprava od optuženog Bičakčića i osobe koja se nalazila sa njim u vozilu, insistirajući da navedene osobe koje ulaze u BiH nemaju potrebna Covid odobrenja i potvrde, iako je znao da to nije bilo tačno, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez dodatnog zadržavanja, dozvolio prelazak državne granice, a optuženi Bičakčić sužbenoj osobi u institucijama BiH učinio novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru.

Optuženi se terete da su počinili – Ivaštanin krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH, a optuženi Bičakčić krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*