Koja hrana je najbolja za dječiju školsku užinu

Mališani će ove školske godine nastavu pratiti iz klupa, a povratak u škole pred roditelje stavlja mnogo izazova. Među brojnim je i onaj šta će njihovo dijete jesti u školi

Prema savjetima nutricionista užina za školu trebala bi biti zdrava, puna izvora svih nutrijenata, ali i prilagođena djeci i njihovim preferencijama.

Nutricionistica Charlotte Stirling-Reed otkrila je šta se sve može spakovati djeci za užinu u školi.

“Prvo, bitan je balans. Treba biti dovoljno toga da ne budu gladni kroz dan, treba biti nešto što vole jesti, a opet zdravo”, kazala je.

Kako bi unijeli dovoljno ugljikohidrata, spremite im hljeb sa žitaricama, tortilje, neke zdrave krekere, tjesteninu, krompir, rižu ili couscous.

“Kombinirajte namirnice od bijelog i raženog brašna. Mijenjajte ih kroz sedmicu, da ne jedu svaki dan isto. Bitno je i da pojedu porciju voća ili povrća. Voće ogulite i narežite na manje komadiće, a povrće ukombinirajte u neko jelo – dodajte paradajz u sendvič ili tikvice i mrkvu u neki od ugljikohidrata”, kazala je.

Proteini su također važni i ne, ne dolaze samo iz mesa i ribe. Pripremite im jaja u nekom obliku.

Dodajte neki mali jogurt, štapiće sira ili mali tetrapak mlijeka kako bi unijeli i mliječne proizvode.

Za kraj, ne zaboravite napitak. Djeca brzo dehidriraju, posebno kada je toplo, pa im obavezno u ruksak ubacite bocu vode ili nekog čaja. Charlotte savjetuje i da izbjegavate puno slatkiša poput keksa i kolača, grickalice poput čipsa i smokija te gazirane napitke pune šećera.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*