Netanyahu pozvao evropske Jevreje da emigriraju u Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju evropske Jevreje da se usele u Izrael nakon napada u Kopenhagenu na najveću sinagogu u glavnom danskom gradu u kojem je poginula jedna osoba.

Obrativši se evropskim Jevrejima, Benjamin Netanyahu je u jednom saopćenju izjavio: “Izrael je vaš dom. Mi smo spremnji dočekati masovnu imigraciju iz Evrope”.

– Svim Jevrejima iz Evrope: ja kažem Izrael vas čeka raširenih ruku. Ponovo je ubijen evropski Jevrej jer je bio Jevrej i ova vrsta napada će se ponoviti – upozorio je premijer.

Benjamin Netanyahu je također upozorio da će njegova vlada usvojiti plan o ohrabrenju imigracije Jevreja iz Francuske, Belgije i Ukrajine u iznosu od 180 miliona šekela (45 miliona dolara).

Danska policija misli da je u nedjelju ujutro ubila u Kopenhagenu izvršioca dvije pucnjave na najveću sinagogu u glavnom danskom gradu, u kojima su poginule dvije i ranjeno pet osoba.

Prema udruženju jevrejske zajednice, mladić ubijen ispred sinagoge bio je Jevrej koji je nadgledao prilaze zgradama dok se održavala ceremonija u unutrašnjisti.

Dva napada u Kopenhagenu bi mogla biti inspirirana s napadom u kojem je ciljan Charlie Hebdo i kašer supermarketu u Parizu, u januaru.

Desetog januara Netanyahu je naljutio Pariz kada je izjavio na pažnju Jevrejima iz Francuske da je Izrael njihov “dom”, nakon uzimanja talaca u supermarketu, koji se okončao smrću četiri Jevreja.

Francuski premijer Manuel Valls je također ponovio: “Francuska bez Jevreja nije Francuska”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*