Obilježavanje 29. godišnjice od stradanja Bošnjaka Vlasenice

Danas se obilježava 29. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Vlasenici i zločina počinjenog u posljednjem ratu u logoru Sušica. U znak sjećanja na sve žrtve iz proteklog rata organiziran je Marš mira na relaciji Turalići – Dobra voda – Sušica, a centralna aktivnost obilježavanja sjećanja na zločine počinjene na ovim prostorima održaće se u krugu nekadašnjeg logora.

Logor Sušica u Vlasenici prvi je a ujedno i najveći logor formiran u Srednjem Podrinju. Kroz ovaj logor prošlo je osam hiljada Bošnjaka, a 1600 njih torture nije preživjelo.

U ovom logoru 1992. godine  bošnjačko stanovništvo sa područja Srednjeg Podrinja je zatvarano, mučeno i ubijano. Stotine žena iz Vlasenice i okolnih mjesta su silovane. 

Vlasenica je prije rata imala 18 hiljada stanovnika, a više od dvije hiljade u posljednjem ratu je ubijeno. Zbog toga je, ističu preživjeli, bitno opominjati buduće generacije.

Pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za zločine počinjene u logoru Sušica u Vlasenici osuđeni su Dragan Nikolić – Jenki, Predrag Bastah – Car,  Goran Višković i Simo Stupar.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*