Mališani tuzlanskog “Poletarca” obilježili Svjetski dan jabuka

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta. Zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“ .

Današnji datum, 20.oktobar, se od 1990. godine slavi kao Dan jabuke. Od tada se, većinom u Engleskoj gdje je i utemeljen ovaj datum, organiziraju razni događaji koji su s vremenom prihvatile i brojne organizacije, restorani, škole ukazujući tako na značaj jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Na važnost ove voćke ukazuju godinama i iz tuzlanske ustanove “Naše dijete”, u sklopu edukativnih i zabavnih programa sa predškolarcima. Tako su jučer, u susret Danu jabuke, mališani iz grupe “Smajlići” i obdaništa “Poletarac” zajedno sa odgajateljicama Narcisom Zulić i Eminom Duraković imali niz aktivnosti. Osim što su upoznati šta znači tokom dana pojesti jabuku, mališani su pili sokiće od jabuka, pravili voćnu salatu, a na kraju su se zasladili i sočnom pitom od jabuka, koja je omiljena u ovoj ustanovi.

Podsjećamo i roditelje da otprilike, 100 grama jabuke sadrži 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima bakar i mangan. Danas u svijetu postoji više od 10.000 sorti jabuka.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*