Dodik: Escobaru rečeno da idemo na povlačenje iz vojske, UIO, VSTV-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas pressicu u Istočnom Sarajevu, nakon što je u glavnom gradu BiH razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Dodik je sastanak ocijenio korektnim, te naveo kako je to bila prilika da s Escobarom razmijeni mišljenje o aktuelnoj situaciji u BiH, ali i da “raščistimo neka naše pitanja koja nisu bila korektna, a razmijenjena su na ličnoj osnovi”.

Jedna od tema o kojoj je, kako kaže, razgovarao s Escobarom, ticala se uzavrele atmosfere vezano za stalno pominjanje neke mogućnosti konflikta, rata i nečega sličnog.

– I on i ja smatramo da je to tema koja nema nikakvog realnog osnova, da se govorilo od strane onih koji su htjeli da dodatno prodube atmosferu nepovjerenja – rekao je Dodik, te dodao da je apsolutno jasno da ni on, niti bilo ko iz RS-a rat kao opciju nije prizivao ni u jednom trenutku.

Obojica su apsoltuno saglasni, potcrtava Dodik, da treba očuvati stabilnost i mir.

– Ja sam mu ponudio jednu korektnu stvar i rekao – svi oni koji zvekcaju oružjem, ako ih ima takvih u BiH, treba da budu predmet brzih intervencija međunarodnih snaga i da niko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih, da svi procesi trebaju biti politički, i da niko ne može da na bilo koji način rat uzme kao opciju za rješavanje ovih pitanja – rekao je Dodik.

Oko Dejtona, barem u načelnom pogledu, kaže da nema problema s Escobarom – “ali oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vezana za stalno otimanje od RS-a i destabilizaciju RS-a”.

– Upoznao sam ga s našim namjerama da sve naše političke akcije budu ustavne i da nijedna neće biti mimo ustavna. Mi nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet niti nam je to bio cilj – ističe Dodik.

Escobara je upoznao i o tome da RS priprema dokumente za nekoliko osnovnih stvari, koje su već koncipirane.

– Upoznao sam ga da ćemo ići na NSRS, povući određene naše saglasnosti iz oblasti vojske, indirektnih poreza, VSTV-a. I da ćemo u periodu do šest mjeseci uraditi novo zakonodavstvo – poručuje Dodik.

Smatra da javnost mora znati da OSBiH ne mogu da popune kvote, kako je to predviđeno, za Srbe i Hrvate. Hrvati trenutno ne popunjavaju 50 posto kvota, Srbi ne mogu da popune 30 posto, “jer neće ljudi da idu u tu vojsku”.

– Jedino rješenje koje mi vidimo da bi moglo biti održivo je bitno smanjenje broja, jer ne želimo da od te kvote koja pripada i Srbima i Hrvatima ulaze Bošnjaci – muslimani i da jednog dana dobijemo muslimansku vojsku u BiH. Sve sam to rekao fino gospodinu Escobaru.

On naše prigovore smatra frustracijama. Da, naravno, jesmo frustrirani, debelo frustrirani lažima koje su nam često saopštavali kako je ovo pravna država, a to nije. Rekao sam mu i da je Ustavni sud inkvizicijski sud koji je donosio odluke mimo Ustava i da se to ne može tolerisati – potcrtao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će nastaviti dalje da brine o sebi, “jer to je jedini i apsurdan način na koji možemo da očuvamo BiH”.

– Mi koji se optužujemo za rušenje Dejtona smo oni koji spašavajući Ustav BiH na neki način spašavamo i neku priču o BiH – dodao je Dodik.

On je rekao da je Escobar rekao ne treba raditi unilateralne akcije.

– Slažem se da ne treba kršiti Djeton. Ali on je već skršen. Sastanci s Komšićem i Džaferovićem su periferni, sastanak koji se čekao je Escobarov sa mnom. Njihov sastanak je ubod komarcima, ovaj sastanak je bio susret džinova. Imao sam veoma muški sastanak sa gospodinom Escobarom, rekao je Dodik. 

On je dodao i da se razgovoralo oko toga kako navodno deblokirati institucije te naveo kako je odgovorio da institucije rade. 

– Nećemo oklijevati da nastavimo sa našim aktivnostima, to je jasno rečeno Escobaru. On je rekao da treba razgovarati, mi nismo protiv toga, rekao je Dodik. 

On je naveo da može reći da je zadovoljan sastankom i da je Escobaru prenio da će NSRS odbaciti odluke Ustavnog suda po pitanju šuma.  

Sutra sa Erdoganom u Ankari 

Najavio je da će sutra s turskim predsjednikom Erdoganom razgovarati u Ankari o situaciji u BiH jer smatra da su sve informacije koje je dobijao do sada pogrešne i jednostrane. 

– Smatram ga velikim liderom, koji je prirodno zainteresiran za pomoć Bošnjacima, ali isto tako čovjek koji ne želi da radi na teret drugih naroda, rekao je Dodik. 

Na pitanje Avde Avdića – da li je nakon sastanka s Escobarom odustao od formiranja vojske RS i da li je sa Janšom razgovarao o slovenskom scenariju rasformiranja kasarni, Dodik je rekao:

– Rekao sam da ćemo danas potvrditi povlačenje saglasnosti sa Oružanih snaga, UIO i VSTV i da će se u roku šest mjeseci pripremiti novi zakonski akti. To je bio naš stav prije Escobara i biće i danas. Što se tiče ovoga drugog, kasarne u RS pripadaju RS i tamo su Srbi 90 posto pripadnici Oružanih snaga. Mi nećemo napadati Srbe, ni Hrvate i Bošnjake. 

O sankcijama

Dodik je na pitanje novinara odgovarao i je li na sastanku bilo razgovora o sankcijama.

– Vjerovali ili ne vjerovali nismo progovorili ni jednu o sankcijama. Milorad Dodik nema ni jednu presudu, nisam presuđen, nisam osuđen niti postoji proces. Sankcije, ja već imam sankcije SAD, ali ja mogu da živim s tim.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*