Predstavljena međunarodna baza podataka o suđenjima za ratne zločine

Više od 600 pravomoćnih presuda za ratne zločine s područja bivše države te oko 30.000 pojedinačnih unosa nalazi se u online bazi podataka o suđenjima za ratne zločine – War Crimes Trials Database Project, koja je u petak prezentirana u Travniku.

“Sada u bazi imamo 913 osoba, prikupili smo podatke s 20 sudova među kojima su lokalni sudovi i Međunarodni tribunal u Haagu. Presude se odnose na 902 muškarca i 11 žena i baza je dostupna svima.

Ono što smo čuli od naših međunarodnih partnera je da će naše iskustvo i rad doprinijeti drugim zajednicama i čitavom svijetu, na poboljšanju uvjeta života i razvoja zemalja koje su prolazile i prolaze slična iskustva kakva smo mi prolazili tijekom zadnjeg rata. Web adresa baze je www.warcrimesdatabase.net”, rekao je dr. Goran Šimić, dekan Fakulteta pravnih znanosti Univerziteta u Vitezu, koji je zajedno s japanskim profesorom s Waseda univerziteta osmislio i napravio bazu.

Putem video linka nazočnima se obratio i sudac Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

“Ovo označava završetak ključne prve faze izrade baze podataka koja će činiti javno dostupnim sve presude vezane za ratne zločine koje je donio Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju pa i Mehanizam, njegov nasljednik, kao i presude domaćih sudova. Baza podataka već sačinjava jedan izvanredan novi resurs.

U konačnici će ona sadržavati i suđenja i apelacijske presude sa svih suđenja za ratne zločine pred svim domaćim i međunarodnim sudovima. Stajat će kao dokument i javni dokaz da zvjerstva mogu biti učinkovito spriječena kad se međunarodna zajednica i drugi udruže u borbi za odgovornost. Ovo je jedan od najvažnijih doprinosa na polju međunarodne kaznene pravde”, rekao je Agius.

Partneri na projektu su Waseda University iz Japana, UN Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH i Sveučilište/Univerzitet “Vitez”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*