Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju danas na sjednici Parlamenta FBiH

Nastavak 27. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas, a na njemu će biti razmatrane preostale tačke dnevnog reda.

Jedna od tačaka koja će danas biti razmatrana je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Novina u ovom zakonu je i mogućnost vanrednog usklađivanja penzija pod uslovom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u Budžetu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Ranije vanredno usklađivanje penzija moglo se dogoditi u slučaju da je BDP rastao minimalno 3 posto u dvije uzastopne godine.

Vanredno usklađivanje penzija neće se odnositi na najviše penzije ostvarene po zakonu dok odnos najviše i najniže penzije ne dosegne odnos 1 naprema 5.

Izmjenama Zakona također je definirano da se na policijske službenike s državnog nivoa, koji žive na području Federacije BiH, prilikom odlaska u penziju i izračuna penzije primjenjuju ista pravila koja važe i za policijske službenike s federalnog nivoa.

Novost je i da se sudionicima u pripremi i obrani BiH za svaku punu godinu ostvarenog posebnog staža računa jedan bod, umjesto dosadašnjih 0,5.

Kada su u pitanju povrede na radu novim prijedlogom pod njih spadaju i povrede koje su nastale u pripremi i odbrani BiH od 1991. do 1995. godine.

Dopunjena je i odredba po kojoj se sada članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner. Vanbračnim partnerom smatra se osoba koja je takvom definirana Porodičnim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u sudskom postupku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*