Preminuo 18-mjesečni dječak obolio od ospica

Osamnaestomjesečni dječak, koji je bolovao od ospica, preminuo je u bolnici u Berlinu. Radi se o prvom smrtnom slučaju otkako je proteklih mjeseci naglo počeo rasti broj oboljelih od ove dječije zarazne bolesti u glavnom gradu Njemačke.

Bolnica Charite saopćila je da je autopsijom djeteta, koje nije vakcinisano protiv ospica, utvrđeno da je bolovalo od još jedne bolesti koja međutim nije mogla uzrokovati smrt da dječak nije obolio od ospica.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci u Berlinu je zabilježeno više od 570 oboljelih od ospica. Zvaničnici tvrde da je do povećanja broja oboljelih došlo nakon što je bolest dijagnosticirana kod djeteta čiji su roditelji doputovali iz Bosne i Hercegovine kako bi zatražili azil u Njemačkoj.

Ministar zdravstva Hermann Groehe pozvao je u ponedjeljak da se pojačaju napori kako bi se osiguralo da što veći broj djece bude vakcinisan. Prema ministrovim riječima, “ako to ne uspije, uvođenje obavezne vakcinacije neće biti tabu tema”, mada trenutno nije tako.

Ospice su akutna zarazna bolest uzrokovana virusom morbila iz porodice paramiksovirusa. Do danas je poznat jedan tip virusa ospica i protiv njega postoji učinkovita vakcina.

Ospice su bolest protiv koje nema specifičnog lijeka, u nekim slučajevima mogu završiti i smrću, te je kontrolirana primjena vakcine znatno pomogla u prevenciji i liječenju zbog čega je ova bolest danas endemska u mnogim dijelovima svijeta.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*