Turković: Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je u Sarajevu imala radni sastanak sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom.

Nakon sastanka Turković je kazala da joj je drago da je ovo prva službena posjeta u ovoj godini.

“Naša vrata su uvijek otvorena, isto kao što su i vrata Republike Hrvatske otvorena za BiH. Nedavno je u Sarajevu bio i premijer Andrej Plenković, a prije toga kolega Gordan i ja smo se susreli u Zagrebu i razmijenili viđenja, razmišljanja, namjere, informacije o naporima koje ulažemo u poboljšanje dobrosusjedskih odnosa”, rekla je nakon sastanka.

Turković kaže da je ovo bila jedna u nizu radnih posjeta na kojima su bili otvoreni i sadržajni razgovori.

“Naše države dijele mnoge toga, pa i otvorena pitanja. Imamo više od 140 potpisanih bilateralnih sporazuma. Radimo i otvara se mogućnost za napredak i rješavanje pitanja koja opterećuju odnose već duže vrijeme. Saglasni smo da se pitanje ispunjavanje 14 prioriteta mora vratiti u fokus i osigurati puna funkcionalnost institucija BiH”, kazala je.

Šefica bh. diplomatije je istakla da destabilizacije BiH ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona.

“A svima nam je stalno da region bude miran i prosperitetan i da idemo u pravom smjeru”, naglasila je.

Turković je pozdravila ideju da se zajednička sjednica Vlade RH I Vijeća ministara BiH održi u prvoj polovini 2022. godine u Hrvatskoj.

“Vjerujem da će to biti prilika da utvrdimo smjernice za daljnji rad I saradnji. 21. jula ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa BiH i Hrvatske. Napravljen je pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera. Odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Hrvatska Elektroprivreda će Livnu i Tomislavgradu plaćati 4,3 miliona eura umjesto dosadašnjih 1,8 miliona KM, a to je i prijedlog premijera Plenkovića”, dodala je.

Turković je kazala da je i dalje otvoreno pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i da je potrebno posvetiti dodatne napore kako bi se iznašlo adekvatno rješenje na dobrobit obje zemlje.

“Predlažem značajnije uključivanje BiH i eksperata u praćenju stanja, pronalasku rješenja i aktivnosti koje je potrebno poduzeti. Vjerujem da ćemo intenzivirati ova pitanja i da će se razgovori nastaviti”, dodala je.

Turković je naglasila da su veze između BiH i Hrvatske snažne te da su države ekonomski, geogradski i društveno upućene jedna na drugu.

“Naša prošlost, sadašnjost i budućnost su povezane i uz međusobno poštivanje, uvažavanje i dobrosusjedski duh siguran je put kojim želimo ići i doprinositi boljem razumijevanju i atmosferi”, zaključila je.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*