Ukrajinski specijalci vježbali urbano ratovanje u černobilskom gradu Pripjatu

Ukrajinske snage pucale su na napuštene zgrade i lansirale granate i minobacače u petak tokom urbanih borbenih vježbi u gradu Pripjatu, koji je napušten od nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Specijalne snage, policija i nacionalna garda održale su vježbe na snježnim ulicama u blizini napuštenih sovjetskih hotela i zgrada, od kojih su na nekima još vijeki nacrtani sovjetski simboli srpa i čekića.

Posebna jedinica za kontrolu radijacije vršila je provjere prije i tokom vježbi.

Ukrajina je izvela vežbe dok se zemlja priprema za moguću vojnu ofanzivu nakon što je Rusija poslednjih sedmica okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

“Ovo je bila borba sa neregularnim milicijama u (u) urbanom okruženju”, rekao je Reutersu vojnik, obučen u bijelu maskirnu opremu, koji nije naveo svoje ime.

Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014. i podržava separatiste na istoku zemlje, poriče da planira napad, ali zahtijeva sigurnosne garancije, uključujući obećanje da vojna alijansa NATO-a nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

Ukrajina je 26. aprila prošle godine obilježila 35. godišnjicu katastrofe u Černobilu, kada je reaktor u elektrani nekih 108 km sjeverno od glavnog grada Kijeva eksplodirao tokom neuspjelog sigurnosnog testa.

Rezultat je bila najgora nuklearna nesreća na svijetu koja je poslala oblake radijacije širom Evrope.

Trideset i jedan radnik i vatrogasac preminuo je neposredno nakon katastrofe, uglavnom od akutne radijacijske bolesti.

Hiljade drugih su kasnije podlegle bolestima povezanim sa zračenjem, kao što je rak, iako su ukupan broj smrtnih slučajeva i dugoročni zdravstveni efekti i dalje predmet rasprave.

Većina područja oko napuštene nuklearne elektrane je divljina praznih zgrada, šipražja i ruševina. Pripjat je nekada bio dom za 50.000 ljudi koji su uglavnom radili u fabrici.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*