Sjeverna Koreja napala američkog hakera pa on ugasio internet u cijeloj zemlji

Američki haker poznat pod aliasom P4x preuzeo je odgovornost za gašenje interneta u kompletnoj Sjevernoj Koreji.

Iako je Sjeverna Koreja približne veličine kao američka država Mississippi, ona posjeduje tek nekoliko desetina internet stranica zaduženih za distribuciju državne propagande međunarodnoj publici.

Godinama su hakeri koji se obično povezuju s lošim stvarima na internetu bili u ulogama aktivista, a unovije vrijeme otkrivaju istinu i činjenice te čak pokušavaju i spriječiti grupisanje vojske blizu granica u vrijeme eskalacije tenzija. Međutim, razlozi zbog kojih je haker P4x “udario” na Sjevernu Koreju lične su prirode.

U januaru 2021. godine P4x je dobio fajl od drugog hakera koji je tvrdio da se radi o alatu za pomoć u njegovim projektima, međutim, 24 sata kasnije se P4x oglasnio na svom blogu i saopćio da sjevernokorejski hakeri napadaju američke sigurnosne istraživače. Fajl koji mu je poslan omogućavao je preuzimanje kontrole nad njegovim kompjuterom. Srećom, P4x je otvorio fajl na virtuelnoj mašini čime je zaštitio svoj kompjuterski sistem od iskorištavanja, no bilo je jasno da ga je napala Sjeverna Koreja.

Američkog hakera je kontaktirao FBI tražeći detalje o napadu i načinjenoj šteti, no nije mu ponuđena nikakva zaštita od sličnih napada u budućnosti. Nakon godinu dana P4x nije obaviješten o nikakvim mjerama protiv sjevernokorejskih hakera ili čak formalnog priznanja napada od SAD-a tako da je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke.

P4x je za Wired.com demonstrirao kako je pronašao brojne ranjivosti softvera koji koriste sjevernokorejski sistemi, izvršio je napad te je uspješno oborio internet stranice ove zemlje i onemogućio pristup istim. Većina njegovih napada su bili automatizirani te su mu pomogli da otkrije još slabosti sistema kako bi ih što bolje mogao iskoristiti.

Korištenjem servisa Pingdom je potvrđen pad većih rutera nedugo nakon napada američkog hakera, koji je također “ugasio” email i druge servise bazirane na internetu. P4x ne želi javno otkriti ranjivosti jer bi Sjevernoj Koreji bilo lakše da ih otkloni.

Samo mali dio Sjeverne Koreje može pristupiti internetu, dok je veći dio ograničen na lokalni internet. Stoga je jasno da su napadi američkog hakera zadali glavobolje režimu Sjeverne Koreje, čime je on zadovoljan.

P4x ima cilj okupiti grupu hakera te zaoštriti napade na Sjevernu Koreju kako bi “ukrali” više informacija s njenih internet stranica.

RTV7/KLIX.BA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*