Ova hrana snižava nivo hormona stresa u tijelu

Ako ste ikada osjećali da ste pod stresom, znate da to uzima danak i mentalno i fizički. Stres pokreće proizvodnju hormona kortizola koji nas može ostaviti u stalnom stanju pripravnosti.

U odgovarajućim količinama, kortizol regulira skoro svaki sistem u našem tijelu, ako razine ostanu povišene tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Jedan od neželjenih efekata dugotrajne visokog nivoa kortizola je povećanje tjelesne težine, posebno visceralne masti. To je mast koja okružuje organe, crijeva i jetru. Dovodi do inzulinske rezistencije, visokog krvnog pritiska, koronarnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Osim toga, kortizol može oslabiti aktivnost ćelija povezanih s imunološkim sustavom. To smanjuje proizvodnju antitijela i s vremenom može oslabiti imuni odgovor organizma.

Ne postoji čarobna hrana koja će trenutno smanjiti razinu kortizola, ali određene namirnice mogu smanjiti upale u tijelu i pomoći u reguliranju oslobađanja hormona stresa.

Hrana bogata vitaminom C

Sve ove namirnice su bogate vitaminom C, koji igra veliku ulogu u stabilizaciji razine kortizola.

Istraživanja su otkrila da nadbubrežne žlijezde imaju visoku koncentraciju vitamina C, a jedete li ovu hranu, to može blagotvorno utjecati na nadbubrežne žlijezde i održavati razinu kortizola u ravnoteži.

Kalcij

Višak kortizola može prouzrokovati da bubrezi previše izlučuju kalcij, tako da ovi izvori hrane, bogati kalcijem, mogu da vratiti te razine i smanjiti neželjene efekte koji dolaze sa stresom.

Zeleni čaj

Jedna naučna studija je otkrila da sastojak u zelenom čaju može inhibirati enzime koji proizvode kortizol, što može smanjiti razinu hormona stresa.

Kiseli kupus

Lactobacillus reuteri je probiotički mikrob koji se prirodno nalazi u gastrointestinalnom traktu ljudi, ali ga tokom vremena mnogi izgube zbog uzimanja lijekova ili izloženosti određenim faktorima životne sredine.

Jedan od mnogih efekata Lactobacillus reuteri je utjecanje na mozak da oslobodi oksitocin. To pomaže u smanjenju percipiranog stresa i smanjuje kortizol. Lactobacillus reuteri možete pronaći u fermentiranoj hrani kao što je kiseli kupus.

Prehrana ima važnu ulogu u upravljanju simptomima stresa, ali je samo jedan dio slagalice. Glavni zadatak u smanjenju stresa je rad na svakodnevnim navikama kako bismo promijenili odgovor tijela na stresore oko nas.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*