Udruženje “Pipol” obilježilo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od lekemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” i ove godine je  brojnim aktivnostima obilježilo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka,  koji se  u svijetu i u Bosni i Hercegovini obilježava u sklopu globalne kampanje za borbu protiv dječijeg raka.

13. februara u K.I.D.S. Centru  kroz prilagođeni individualni rad sa djecom izliječenom od raka i njihovim porodicama, u sklopu programa psihosocijalne podrške koji realizuje Udruženje “PIPOL”, organizirana je šetnja crvenim tepihom te podjela poklona za mališane i mlade koji su pobijedili rak. Na crvenom tepihu, svako u svom terminu, pojavili su se pobjednici i pobjednice dok su ih fotografisali profesionalni fotografi poput pravih svjetskih zvijezda, a ovom aktivnošću bila su obuhvaćena djeca i mladi  s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela RS-a koji ostvaruju pravo liječenja na referentnom Kliničkom centru u Tuzli, o kojima dugi niz godina skrbi udruženje „PIPOL“.

Istovremeno, u sklopu programa materijalne podrške porodicama djece izliječene od raka podijeljeni su paketi s osnovnim prehrambenim i higijenskim artiklima, čime je Udruženje “PIPOL” nastavilo s pružanjem kontinuirane materijalne i psihosocijalne pomoći i podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka i njihovim porodicama, posebno za vrijeme pandemije COVID-19.

14.februara, na dan kada se slavi ljubav, predstavnice Udruženja „PIPOL“ posjetile su Kliniku za dječije bolesti i uručile brojne  poklone mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti, koje je prije pet godina uz podršku Grada Tuzla, brojnih društveno-odgovornih kompanija i humanitaraca  takođe obnovilo udruženje “PIPOL“. Od tada se kompletan proces bolničkog liječenja i kontrolnih praćenja djece oboljele od raka  odvija u Tuzli.

„Pandemija COVID-19 nije nas spriječila da i ove godine brojnim, ali prilagođenim aktivnostima obilježimo Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka brojni  građani, učenici i uposlenici osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, kolektivi i članovi različitih organizacija, ustanova i institucija  danas 15.februara nositi će naše maskice sa Zlatnom vrpcom u znak podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane, čime ćemo svi zajedno, još jednom ukazati na značaj društvene podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, i njihovim porodicama. Presretni smo smo zahvaljujući podršci našeg proslavljenog nogometnog reprezentativca g.Elvira Rahimića korak bliže da o(p)stanemo zajedno i u 2022.godini u našem K.I.D.S. Centru,  za čiji opstanak se borimo u 2022.godini, s obzirom da finansiranje ovog društvenog i edukativno-razvojnog  Centra za djecu oboljelu i izliječenu od raka nije sistemski riješeno“, ističe   Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

(RTV7/Udruženje „PIPOL“)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*