(VIDEO) Uskoro iz štampe izlazi “Bosanskohercegovački kuhar-tradicionalna i savremena jela”

Uskoro iz štampe treba izaći  knjiga „Bosanskohercegovački kuhar, tradicionalna i savremena jela“, naše sugrađanke Mirsade Havel. Gospođa Havel bila je gošća našeg „Jutra U 7“. Između ostalog, podijelila je sa nama recept za Hecegovačku smokvaru.

Potrebno: 2 fildžana  pekmeza od smokava, 1 šolja mlijeka, 1 šolja ulja, 1 šolja vode, 1 jaje, 1 i po šolja brašna, pola šolje kukuruznog brašna, pola šolje griza i 1 kesica praška za pecivo.

Za zaljev: 2 šolje vode, 2 šolje sitnog šećera i 2 fildžana pekmeza od smokava.

Priprema zaljeva: U šerpu uliti vodu, šećer i pekmez da prokuha, te ostaviti da se ohladi.

Priprema tijesta: U šerpu uliti mlijeko, ulje i pekmez da provri. Skloniti šerpu sa ringle, te lagano dodavati  brašno pomiješano sa praškom za pecivo, griz i kukuruzno brašno, te brzo miješati da se ne zgrudva.

Vratiti šerpu na ringlu  i miješati još nekoliko minuta.

Smjesu ohladiti i dodati jaje i dobro umiješati.

Vlažnim rukama, na dlanu formirati krug smokvare, narezati ga nožem i redati u pouljenu tepsiju.

Rernu zagrijati na 200 stepeni C, te peći smokvaru. Nakon 10 minuta  smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još petnaest minuta.

Smokvare ne treba prepeći da ne budu tvrde.

Pečene smokvare zaliti hladnim zaljevom te ih ostaviti da upiju zaljev.

Prijatno!

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*