Uskoro iz štampe treba izaći knjiga „Bosanskohercegovački kuhar, tradicionalna i savremena jela“, naše sugrađanke Mirsade Havel. Gospođa Havel bila je gošća našeg „Jutra U 7“. Između ostalog, podijelila je sa nama recept za Hecegovačku smokvaru.
Potrebno: 2 fildžana pekmeza od smokava, 1 šolja mlijeka, 1 šolja ulja, 1 šolja vode, 1 jaje, 1 i po šolja brašna, pola šolje kukuruznog brašna, pola šolje griza i 1 kesica praška za pecivo.
Za zaljev: 2 šolje vode, 2 šolje sitnog šećera i 2 fildžana pekmeza od smokava.
Priprema zaljeva: U šerpu uliti vodu, šećer i pekmez da prokuha, te ostaviti da se ohladi.
Priprema tijesta: U šerpu uliti mlijeko, ulje i pekmez da provri. Skloniti šerpu sa ringle, te lagano dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, griz i kukuruzno brašno, te brzo miješati da se ne zgrudva.
Vratiti šerpu na ringlu i miješati još nekoliko minuta.
Smjesu ohladiti i dodati jaje i dobro umiješati.
Vlažnim rukama, na dlanu formirati krug smokvare, narezati ga nožem i redati u pouljenu tepsiju.
Rernu zagrijati na 200 stepeni C, te peći smokvaru. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još petnaest minuta.
Smokvare ne treba prepeći da ne budu tvrde.
Pečene smokvare zaliti hladnim zaljevom te ih ostaviti da upiju zaljev.
Prijatno!
(RTV7)