Oružane snage BiH raspolažu sa oko 4.750 tona viškova municije

Oružane snage BiH raspolažu sa oko 4.750 tona viškova municije, mina i minsko-eksplozivnih sredstava, te više od 40.000 komada viška naoružanja, konstatovano je na sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Na sjednici koja je održana u Tarčinu doneseni su konkretni prijedlozi za kvalitetnije i efikasnije rješavanje ovog procesa, između ostalog, da se ubrzano radi na smanjenju viškova mina i minsko-eksplozivnih sredstava i povećanju stepena bezbjednosti na lokacijama skladištenja, a sve sa ciljem izgradnje bezbjednost okruženja, kako po personal Oružanih snaga, tako i za građane BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Od 2006. godine do 31. decembra 2021. godine, po raznim osnovama, odnosno prodajom, donacijama i uništavanjem, riješeno je oko 26.700 tona mina i minsko-eksplozivnih sredstava.

U proteklom periodu radilo se i na poboljšanju uslova skladištenja viškova, obuci personala i uspostavi sistemskog nadzora ispravnosti zaliha mina i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Komiteta, naglasio je da prilikom rješavanja viška municije, mina i minsko-eksplozivnih sredstava nije zabilježen nijedan vanredni događaj sa neželjenim posljedicama za pripadnike Oružanih snaga BiH, iako je riječ o visokorizičnim procesima.

“Sve aktivnosti na povećanju stepena sigurnosti lokacija skladištenja viškova i nadzora vršene su u skladu sa međunarodnim standardima, NATO i EU, i koristim priliku zahvaliti se međunarodnim partnerima koji pružaju značajnu pomoć pri rješavanju ovog veoma važnog sigurnosnog pitanja za okolinu i građane BiH”, naglasio je ministar Podžić, izražavajući dalju posvećenost rješavanju ovog procesa.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek istakla je da misija ove međunarodne organizacije u BiH ostaje predana pružanju pomoći povećanju kapaciteta za kontrolu naoružanja BiH u skladu sa najboljim primjerima međunarodne prakse.

“Oružane snage BiH će i dalje imati našu podršku u bezbjednom upravljanju zalihama municije i naoružanja i implementaciji Master plana za municiju, naoružanje i eksplozive”, naglasila je Kavalekova.

Komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Pamela Mekgaha navela je da je od 2013. godine, kada je formiran Strateški komitet, ostvaren ogroman napredak u dostizanju veće bezbjednosti ne samo skladišta municije, već i stanovništva u njihovoj okolini.

“Imajući taj cilj na umu, NATO štab Sarajevo će i dalje podržavati Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, pružajući tehničke savjete i stručnu pomoć”, poručila je Mekgaha.

Današnjoj sjednici Strateškog komiteta prisustvovali su stalni članovi iz Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, uključujući zamjenike ministra odbrane Mirka Okolića i Miju Krešića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Senada Mašovića sa zamjenicima general-majorom Gojkom Kneževićem i general-majorom Ivicom Jerkićem.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH i međunarodni predstavnici.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*