Suđenje Novaliću i drugima: Nema zapisnika kada je roba isporučena i da li je pregledana

Saslušanjem dva svjedoka danas je na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno izvođenje dokaza Tužilaštva BiH u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

U direktnom ispitivanju Tužilaštva, federalni pravobranilac Jakov Dujić je govorio o poslovima, ovlaštenjima i obavezama Pravobranilaštva te zaštiti imovine koja je u vlasništvu FBiH.

Pravobranilac je potvrdio da su organi uprave koji se finansiraju iz budžeta FBiH dužni pribaviti mišljenje Pravobranilaštva prilikom zaključivanja određenih poslova.

Tužilac je pitao da li je Pravobranilaštvo imalo ugovor 3. aprila 2020. godine između FUCZ i Srebrene maline, pravobranilac je kazao da nije.

Pojasnio je da je Vlade FBiH 14. maja zaključkom tražila da raskinu ugovor između FUCZ i Srebrene maline te da su oni dopisom odgovorili 19. maja da nemaju ugovor te da ga mogu raskinuti samo ugovorne strane.

Naglasio je da je FUCZ 22. maja dostavila prvi put taj ugovor te da je tražena odluka o izuzeću ugovora iz Zakona o javnim nabavkama.

Na pitanje Tužilaštva koji su nedostaci ugovora, pravobranilac je kazao da je sporan nedostatak bankovne garancije te da je uplata bila avansna, budući da je roba plaćena prije nego što je isporučena.

Također je dodao da nema zapisnika kada je roba isporučena i da li je pregledana.

U unakrsnom ispitivanju, Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića je pitala svjedoka da li se Zakon o javnim nabavkama mora poštovati u vrijeme pandemije, te da li mu je poznato da je Evropska komisija dala smjernice o felksibilnosti u tim situacijama. Pravobranilac je kazao da mu smjernice nisu poznate, da je samo Agencija za javne nabavke ovlaštena da daje mišljenje o tom zakonu.

Advokatica Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović pitala je pravobranioca zašto nigdje u mišljenju nisu spomenuli javne nabavke, na što je on odgovorio da to nije njihov posao te da svaki organ treba da zna da mora provesti taj zakon.

Na pitanje da li se nekada na mišljenje Pravobranilaštva čeka i duže od 15 dana te da li je istina da prema zakonu mišljenje Pravobranilaštva nije obavezujuće, on je odgovorio da je obavezno ukoliko se traži njihovo mišljenje.

Optuženi Solak je pitao da je Pravobranilaštvo radilo u martu i aprilu, budući da su im dostavljali opremu, ali da je u njihovim prostorijama bio samo portir. Pravobranilac je odgovorio da su radili sve vrijeme pandemije.

U direktnom ispitivanju drugog svjedoka, Adisa Borovca, direktora špedicije “DT šped” Tužilaštvo je zanimalo na koji način je svjedok stupio u kontakt sa optuženim Fikretom Hodžićem.

Svjedok je pojasnio da je u komunikaciju stupio preko šefa carine Vahe Sadikovića, te da je Hodžiću rekao šta mu je sve potrebno od dokumentacije, a to su fakture, profakture i rješenje Agencije za lijekove BiH.

Svjedok je kazao da mu je Hodžić obećao osigurati rješenje Agencije prije nego što stupe u proces kupovine, što je i učinio 27. aprila.

Advokatica odbrane Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović je pitala da li je njegova firma vodila posao carinjenja svih 100 respiratora, na što je svjedok odgovorio da su to učili za 80 respiratora.

Hodžić je također htio znati da li je istina da su odustali od carinjenja preostalih 20 respiratora zbog ogromnog pritiska, ali svjedok nije htio dati odgovor na to pitanje.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. “Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 25. februar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*