EU – Rusija: Sankcije Brisela danas stupaju na snagu

Prva, ograničena runda sankcija Evropske unije (EU) Rusiji trebalo bi da stupi na snagu danas u 15.00 sati, rekao je visoki diplomata EU, nakon što su se ministri spoljnih poslova načelno saglasili da stave na crnu listu još političara, a sankcionisano je i trgovanje obveznicama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak, 21. februara, nezavisnost regiona u Donbasu na istoku Ukrajine, koji se graniče sa Rusijom, produbljujući strah Zapada od velikog rata u Evropi.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da ne sankcionišu samog Putina, već su umjesto toga na crnu listu stavili sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje otcijepljenih regiona, zamrznuvši njihovu svu imovinu koju imaju u EU i zabranivši im da putuju u blok.

Banke uključene u finansiranje aktivnosti proruskih snaga u istočnoj Ukrajini takođe su na meti, a dva regiona mogla bi biti uklonjena iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine.

Uticaj novih sankcija na banke i trgovinu obveznicama vjerovatno će biti minimalan. Zapadne vlade, za sada, više vole da zadrže mnogo veće pakete sankcija koje su planirale u rezervi u slučaju eskalacije krize. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*