Dom naroda PSBiH – Prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH ‘na čekanju’

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjašnjavao se danas o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po hitnom postupku. Ovaj zahtjev za hitni postupak imao je opću, ali ne i entitetsku većinu glasova delegata iz RS-a, pa je upućen kolegiju Doma na usaglašavanje.

Prilikom diskusije o predloženoj proceduri, delegatima se nije obratio niko uime predlagača zakona, te je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić kazao da nije logično što od predlagača nema nikoga, „a proslijedili su nam zakon po hitnom postupku“.

  • Od obrazloženja će zavisiti naš odnos prema proceduri, a ne prema ideji. Nemamo mi kao Dom naroda, jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH, pravo da bez obrazloženja predlagača donosimo zakon kršeći druge zakone i Ustav BiH – kazao je Špirić.

Dodao je da ne ulazi u meritum potrebe da se radi o smanjenju, da se pomogne građanstvu.

  • Ali se radi o tome da nisu u procedure ispoštovane i zato mislim da je dobro, jer se radi o ozbiljnoj problematici, da budu prisutni i predlagači i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje, jer će nam trebati i njihova pojašnjenja i entitetski ministri ako mogu biti prisutni, da bismo mogli govoriti o meritumu zakona – smatra Špirić.

Delegatkinja Dušanka Majkić je kazala da mnoge političke partije u godini izbora posežu za izmjenama i zakona o PDV-u i zakona o akcizama.

Po njenim riječima, to je ono o čemu maštaju sve političke partije da bi sebi uknjižile nešto što bi im moglo koristiti na skorašnjim izborima.

  • Ali to nije pametno s aspekta donošenja konačne odluke, šta time dobijamo, a šta gubimo. Sigurna sam da ne postoji u Parlamentu ni jedna čovjek koji smatra da ne treba nešto učiniti da bi se smanjile cijene naftnih derivata. Mislim da po tom osnovu imamo konsenzus, ali ima nekoliko pitanja koja su strateška i za koja meni treba odgovor – navela je Majkić.

Jedno od pitanja je, kaže ona, zašto ne postoji mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, koji je u skladu s politikom direktnih poreza ključan za davanje saglasnosti za izvršenje ovih promjena.

Delegat Mladen Bosić je kazao da je predložena hitna procedura „zato što je vanredna situacija, što se desio rat u Ukrajini, koji je izazvao poremećaj i nagli rast cijena“.

Po njegovim riječima, u takvim situacijama, vlasti svake države moraju da reagiraju na neki način kako bi zaštitili i privredu i tržište i građane.

  • Zato je hitna situacija. Šta su uradile naše vlasti, šta su uradile vlade i entiteta i Vijeće ministara BiH? Nisu uopšte raspravljali o tome – naveo je Bosić.

Dodao je da zahtjev za hitnu proceduru čak ne treba ni obrazlagati.

  • Jasno je. Zato što su hitne okolnosti, vanredne okolnosti i zato vlasti, pa i ovaj Dom naroda treba hitno da reagiraju u ovom slučaju – zaključio je Bosić.

Delegat Denis Bećirović je kazao da su hitnost usvajanja izmjena Zakona o akcizama i hitnost ove sjednice apsolutno nesporni.

Napomenuo je da je opozicija u Predstavničkom domu, na prijedlog SDP-a, napravila potez koji je u interesu svih ljudi u BiH.

  • Mi danas moramo smoći snage da pomognemo ljudima u BiH i to na konkretan način. U trenutku kada već 21. dan traje agresija Rusije na Ukrajinu, kada blizu dva i po miliona izbjeglica ili i više od toga, bježi iz ratom zahvaćene Ukrajine u brojne evropske zemlje, u trenutku kada smo imali svakako krizu i zbog pandemije koronavirusa, mi nismo imali nikakvu mjeru od ovog Vijeća ministara BiH – istaknuo je Bećirović.

Postavio je pitanje da li je Vijeće ministara BiH uvelo, naspram ove objektivno vanredne situacije u cijeloj Evropi, pa i u BiH, ikakve vanredne mjere koje bi pomogle privredi, građanima, bilo kome u BiH?

Također je pitao da li je Vijeće ministara BiH napravilo bilo kakav plan kao odgovor na ublažavanje ove krizne situacije, odgovarajući da “nema takvog plana”.

Delegat Zlatko Miletić je naveo da ovu mjeru treba hitno donijeti.

  • Bez obzira na činjenicu što je u ovom slučaju SDP predlagač, kao što je za izmjene zakona o PDV-u predlagač poslanik Mirko Šarović, dajte da se oslobodimo tog kompleksa šta ko predlaže, ako je bilo šta dobro za građane ove zemlje i za sve narode. Molim vas da imate to u vidu, jer građanima je potrebna hitna pomoć – zaključio je Miletić.

Nakon okončane diskusije, glasalo se o hitnom postupku koji nisu podržali delegati iz RS-a.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*