Borrell: U ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je danas u Sarajevu da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH.

Tokom posjete operaciji Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea) u kampu Butmir, Borrell je istakao da su ipak odlučili da kapacitete operacije prošire kako bi bili u mogućnosti da pruže brži odgovor u slučaju eventualne krize.

  • Snage EUFOR-a smo pojačali sa dodatnih 500 vojnika, što treba shvatiti kao mjeru predostrožnosti – poručio je Borrell.

Dodao je da je ta poruka opredjeljenja i odlučnosti sada važnija nego ikad prije zbog invazije Rusije na Ukrajinu, čime se rat vratio na evropsko tlo.

  • Smatramo da se to može odraziti na sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i to smatramo važnijim nego ikada ranije – naglasio je Borrell.

Precizirao je da su snage EUFOR-a na terenu uduplane što će predstavljati dodatni garant sigurnosti građana BiH, kroz pojačan angažman u patrolama.

  • Jasno poručujem onima koji bi možda željeli destabilizirati Evropu, posebno na zapadnom Balkanu, da je operacija ALTEA spremna zaštiti mir i stabilnost u ovoj zemlji – potcrtao je Borrell.

Naveo je da nastavljaju podržavati Oružane snage BiH i njihov deminerski bataljon kojima će biti donirana nova oprema vrijedna više od 10 miliona eura.

  • Uvjeravam vas da ćemo, uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u UN-u u novembru, poduzeti sve kako bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH – rekao je Borrell.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*