Putin: Kijev odbio ruski zahtjev za povlačenje trupa iz Donbasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu Ukrajinu da je odbila zahtjeve Moskve da povuče svoje trupe iz Donbasa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želim ovo reći prvi put: na samom početku operacije u Donbasu, od kijevskih vlasti je, raznim kanalima, da bi se izbjeglo besmisleno krvoproliće, zatraženo da se ne upuštaju u neprijateljstva, već da jednostavno povuku svoje trupe iz Donbasa. Odbili su. Pa to je njihova odluka”, rekao je Putin.

Putin je izjavio i da prisutnost ruskih vojnika u blizini Kijeva nije povezana sa željom za okupacijom Ukrajine, nego da ima za cilj zaštititi stanovnike otcijepljenih regija Donjecka i Luganska u Donbasu, kao i demilitarizaciju i “denacifikaciju” zemlje.

“Želio bih napomenuti da se Ukrajina, podstaknuta Sjedinjenim Državama i nizom zapadnih zemalja, namjerno pripremala za nasilni scenarij, krvoproliće i etničko čišćenje u Donbasu. Masovna ofanziva na Donbas, a zatim i na Krim bila je samo stvar vremena. A naše oružane snage osujetile su ove planove”, rekao je on.

Optužio je Zapad da ignoriše ono što se događa u Donbasu, naveći da tu civili, uključujući djecu i starce, svakodnevno trpe ratne zločine.

Rekao je da bi međunarodne sankcije Moskvi nakon rata ionako bile uvedene jer su bile dio politike obuzdavanja Rusije.

“Sankcije su nanijele značajnu štetu cijeloj svjetskoj ekonomiji, u svijetu će biti problema s hranom”, rekao je on.

Prema njegovim riječima zapadne zemlje zaboravile su na principe osnovnih ljudskih prava, jer Rusima odbijaju ljekarske usluge, uskraćuju slobodu govora blokiranjem ruskih medija, a narušena je i svetost privatnog vlasništva oduzimanjem javnih sredstava koja pripadaju Rusiji.

Putin je naglasio da će se Rusija nositi s tim poteškoćama, ali da će trenutna situacija označiti početak kraja zapadne dominacije.

“Nove realnosti će zahtijevati strukturne promjene u našoj ekonomiji. To neće biti lako, dovest će do veće inflacije i nezaposlenosti”, rekao je Putin.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 726 civila je ubijeno, a 1.174 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi je izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*