Afganistan najnesretnija zemlja na svijetu

Afganistan je najnesretnija zemlja na svijetu, a bio je čak i prije nego što su talibani došli na vlast u augustu prošle godine, podaci su izvještaja o svjetskoj sreći objavljenom uoči Međunarodnog dana sreće koji je proglasio UN, prenosi Anadolu Agency (AA).

Godišnji izvještaj rangirao je Afganistan kao posljednji među 149 ispitanih zemalja, sa stopom sreće od samo 2,5. Liban je bio druga najtužnija zemlja na svijetu, a slijede Bocvana, Ruanda i Zimbabve.

Istraživači su rangirali zemlje nakon analize podataka tokom tri godine. Oni su posmatrali nekoliko kategorija uključujući bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, mreže socijalne sigurnosti, očekivani životni vijek, slobodu donošenja životnih izbora, velikodušnost stanovništva i percepciju o internom i vanjskom nivou korupcije.

Afganistan je bio loš u svih šest kategorija i prije nego što su talibani preuzeli kontrolu u zemlji.

Godine korupcije, sve veće siromaštvo, nedostatak poslova, kao i stalni porast broja ljudi koji žive ispod granice siromaštva su odlike Afganistana, smatra analitičar Nasratullah Haqpal.

“Nažalost, jedini fokus je bio na ratu, gospodarima rata i korumpiranim političarima”, rekao je Haqpal.

Kada se stolar Masoud Ahmadi vratio u Afganistan iz susjednog Pakistana nakon sloma talibana 2001. godine njegove nade u budućnost su bile velike. Sanjao je da otvori malu radnju za izradu namještaja, u kojoj će možda biti zaposleno čak 10 ljudi.

Umjesto toga, sjedeći u svojoj maloj prašnjavoj radionici rekao je da je otvara samo dva puta sedmično zbog nedostatka posla.

“Kada je novac došao u ovu zemlju, rukovodstvo vlade je uzelo novac računajući kao svoj lični novac, a ljudima nije pomogla da promijene svoj život na bolje”, rekao je Ahmadi.

U izvještaju je upozoreno da bi se situacija u Afganistanu mogla pogoršati u narednim godinama zbog preuzimanja vlasti od strane talibana.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*