TŠK Sloboda organizovao turnir povodom Dana nezavisnosti BiH

Šahovski vikend u Bosni i Hercegovini su obilježila dva turnira u Tuzli i Brezi. Novi tuzlanski Fide-majstor Sanjin Čulum je na juče završenom (19.03.2022.godine) memorijalnom turniru “Meho Rahmanović-MEX 2022” u veoma jakoj konkurenciji osm majstora osvojio prvo mjesto. Sanjin nastavlja tamo gdje stao u Konjicu odnosno gdje i potvrdio majstorsku titulu.    

U nedelju 20.03.2022. godine je odigran turnir Tuzlanskog šahovskog kluba “SLOBODA” povodom Dana nezavisnosti BiH. Turnir je četvrti po redu i odigrao se u prostorijama kluba na adresi Maršala Tita br.70 i okupio je 28 takmičara iz Tuzle, Lukavca, Živinica i Srebrenika. Turnir je skromni doprinos kluba u obilježavanju jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine. Igralo de 9 kola po švicarskom sistemu uz tempo igre 7 minuta za partiju plus bonifikacija 3 sekunde za svaki potez. Generalni pokrovitelj turnira je BH-TELECOM a pobjedu sa prošlog turnira je branio Mirza Avdić. Organizator je obezbijedio osam redovnih nagrada i specijalnu nagradu za najbolje plasiranu ženu. Pored novčanih nagrada nauspješniji su dobili diplome, medalje i za pobjednika je obezbijeđen pehar. 

Nakon interesatnih partija sa veoma malim brojem remija prvotimci Tuzlanskog šahovskog kluba “Sloboda” su bili najuspjećniji osvajanjem prva tri mjesta. Sa 8,0 poena pobjedničko postolje je pripalo Fide-majstoru Adnanu Karahmetoviću. Drugi je sa 7,0 poena završio novi tuzlanski Fide-majstor Sanjin Čulum, a treće mjesto je pripalo Fide-majstoru Sabahudinu Buljubašiću sa takođe 6,5 poena. Žensku nagradu je osvojila kadetkinja Ehlimana Babajić. Nagrade najuspješnijim je uručila profesorica Ermina Mustafić. 

Konačna tabela: 

1. Adnan Karahmetović  FM (8,0 poena) 

2. Sanjin Čulum (7,0 poena) 

3. Sabahudin Buljubašić  FM (6,5 poena) 

4. Muhamed Omerčić (6,0 poena) 

5. Ahmed Ćorić (5,5 poena) 

6. Muhamed Mujagić (6,0 poena) 

7. Mirza Avdić (5,5 poena) 

8. Adis Muminović (5,0 poena) 

Sve podatke o turniru mogu se vidjeti na linku Chess-Results Server Chess-results.com – 4.Turnir povodom dana nezavisnosti BiH . Turnir je poslužio kao priprema pred prestojeća takmičenja kadetima kluba: Aldinu Smajloviću, Naidi Smajlović, Adinu Mandžuki, Davidu Tanaskoviću.   

Sudijski posao je uspješno uradio Rafo Andrić.

(TŠK Sloboda/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*