Bavrka: Sa 20 miliona KM za robne rezerve u Budžetu FBiH, nema razloga za strah

Početkom naredne sedmice u Parlamentu FBiH planirano usvajanje Budžeta za ovu godinu.

Radi se o najvećem budžetu u historiji većeg bh. entiteta ‘teškom oko 5,6 milijardi KM.

Za ublažavanje posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada Federacije BiH je u predloženom Budžetu FBiH, planirala 20 miliona KM za Federalnu direkciju robnih rezervi. Radi se o deset puta većem izdvajanju za u odnosu na sve ranije godine. Naime, raniji budžeti za ovu instituciju iznosili su dva miliona KM.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kaže da u Federaciji BiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM.

– Uz dodatnih 20 miliona KM predloženih u budžetu, stanovništvo Federacije nema razloga za strah. Vlada Federacije zajedno sa Federalnom direkcijom robnih rezervi preduzela mjere i aktivnosti na donošenju plana da se pomogne građanima u zaustavljanju rasta cijena, prvenstveno, brašna, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica. Sa postojećim zalihama pšenice, Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima njegovih cijena, kaže direktor Bavrka.

On dodaje da je olakšavajuća okolnost i činjenica da je Vlada FBiH u ovogodišnjem budžetu za resor poljoprivredne proizvodnje predvidjela za budžet veći od 100 miliona KM. Zato je, kaže, važno usvojiti Prijedlog budžeta na Federalnom parlamentu.

– Također, imamo za sada tendenciju pada cijena pšenice na tržištu. Usvajanjem budžeta za ovu godinu, mi ćemo biti obavezani na promptno djelovanje i nadamo se da će on biti usvojen uskoro u Parlamentu FBiH, poručuje je Bavrka.

Istakao je i da u svim ovim pronalaženjima načina da se zaštite građani od udara na njihovu egzistenciju, svi u sistemu moraju reagirati, od lanca funkcioniranja javno – privatnog partnerstva do doprinosa koje može dati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH.

– Jedan od poteza može biti i da se na police tržnih centara stave, naprimjer, desetkilogramska pakovanja brašna na kojima će pisati: “Subvencionirano brašno od Vlade FBiH”. No, tu se moramo zaštititi od mogućih zloupotreba sa strane i donijeti najbolje mehanizme da budemo sigurni da će to brašno biti stavljeno na raspolaganje isključivo građanima Federacije. Također, u tom slučaju moramo onemogućiti pojedine velike proizvođače, pekare, da ne pokupuju te zalihe i proizvod ponovno prodaju po skupljoj cijeni, navodi direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

Također je dodao je da ne može iznositi detalje o zalihama jer, kao i u svakoj drugoj zemlji, i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, planovi, programi, nabavke, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nose oznaku državne tajne.

– No, siguran sam da usvajanjem budžeta i uz opredjeljenje koje je iskazala Vlada FBiH, možemo izaći što bezbolnije iz ove krize izazvane poskupljenjima na globalnom nivou, poručuje Bavrka.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*