VUČIĆ

Vučić nakon proglašenja pobjede: Za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu i da nastavi svoj evropski put

Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima održanim danas u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Srbiji su danas održani vanredni parlamentarni i redovni predsjednički izbori.

“Dobio sam 59,9 do 60,1 posto glasova. Ponosan sam na činjenicu što sam uspio da uradim ono što u Srbiji niko nije uspio da uradi. Jedini sam koji je dva puta pobijedio u prvom krugu. Sada sam dobio oko 2.245.000 glasova”, poručio je Vučić.

Podsjetio je da je u drugom mandatu dobio puno značajniju podršku.

“Također, to pokazuje da ću, zbog čega sam ponosan, poslije Nikole Pašića vjerovatno biti Srbin koji je najduže bio na vlasti u našoj zemlji. Nisam neko ko se diči i hvali vlašću već sam ponizan pred svojim narodom koji mi je to svojim povjerenjem omogućio. Beskrajno sam zahvalan našim ljudima. Ono što je pred nama je da moramo da se potrudimo da u narednom periodu uradimo puno više stvari”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na Kosovu je dobio više od 90 posto glasova, a u Republici Srpskoj skoro 90 posto.

“Za nas je veliko pitanje šta je to šta želimo da uradimo s našom zemljom u narednom periodu. Hoćemo li da nastavimo njenu modernizaciju? Hoćemo li da vodimo računa o tome kolike će nam biti strane direktne investicije? Hoćemo li da čuvamo mir i stabilnost? Mogu da kažem da ću se postarati da Srbija nastavi da se kreće u tom smjeru. Vjerujem da su pred nama brojni izazovi, ali da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu, da nastavi svoj evropski put, ali da istovremeno ne ruši svoje veze sa tradicionalnim prijateljima”, istakao je Vučić.

Kako je kazao, obradili su više od 85 posto biračkih mjesta.

Dotakao se i nepravilnosti koje su zabilježene na biračkim mjestima tokom dana.

“Zadovoljan sam što su ljudi u ogromnom broju izašli i što su potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva. Rekao bih da, ono što je važno za našu zemlju, to je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, da se Srbija dramatično pomjerila u desno, da sam sam kriv što liste SNS-a imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade i nećemo je formirati s onima koji su na neodgovoran način zloupotrebljavali navijačko opredjeljenje našeg naroda, a da ustvari ništa zemlji nikada nisu donijeli”, izjavio je Vučić.

Istakao je da će Srbija morati da se opredijeli kako i na koji način će u budućnost.

“Što se tiče stranke koju volim, prije nego što napustim njeno čelo, nemam nikakve sumnje, ne postoje nikakve iluzije da će se razgovarati sa svim političkim faktorima”, kazao je Vučić.

Govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora, prema njihovim rezultatima, lista “Zajedno možemo sve” osvojila je 44 posto glasova, lista “Dragan Đilas za ujedinjenu Srbiju” 13,6 posto, lista “Ivica Dačić” 11,4 posto.

“SNS je na 124 ili 125 poslaničkih mjesta. Sa Savezom vojvođanskih Mađara već imamo više nego je dovoljno za formiranje samostalne vlade Srbije”, izjavio je Vučić.

Kako je kazao, procjenjuju da je na današnje izbore izašlo 3.800.040 birača.

Vučić je rekao da je Zdravko Ponoš dobio 17,7 posto glasova, Miloš Jovanović 5,9 posto, Milica Đurđević Stamenkovski nešto manje od 4,5 posto glasova, a 4,4 Boško Obradović, Biljana Stojković 3,15 posto, Branka Stamenković dva posto, Miša Vacić 0,9 posto…

Više od 6,5 miliona građana Srbije od sedam sati je biralo predsjednika zemlje, poslanike Skupštine i odbornike u Beogradu i još 13 gradova i opština.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*