Jocić oslobođen za ubistvo Pukanića

Prizivni sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, optužbe da je organizirao ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, ali je Željku Milovanoviću potvrdio kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen kao neposredni izvršitelj ubojstva, rekla je Hini glasnogovornica beogradskog suda Mirjana Piljić.

U obrazloženju presude navodi se da je prvostupanjski sud ispravno zaključio da tužitelj sudu nije pružio jasne i nedvojbene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić u prvom dijelu 2008. godine na teritoriju Srbije organizirao kriminalnu organizaciju s ciljem Pukanićeva ubojstva.

Jocić se nalazi na izdržavanju druge zatvorske kazne od 15 godina, na koju je osuđen zbog poticanje na ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

Milovanović je još 2013. godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora jer je podmetnuo eksploziv kojim je Pukanić ubijen, ali prizivni sud smatra da nema smetnji da i beogradski sud proglasi svoju nadležnost jer Milovanović tu kaznu nije izdržao u Hrvatskoj.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u travnju prošle godine Sretena Jocića svih optužbi za umiješanost u ubojstvo vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika.

Hrvatskom dijelu Jocićeve grupe – Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Ðuroviću, baš kao i Milovanoviću, sudilo se u Zagrebu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je prvostupanjsku presudu, kojom su bili osuđeni na 150 godina zatvora, smanjio za samo dvije godine.

Robertu Mataniću Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne, njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i s kaznom Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću, koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franić ubijeni su 23. listopada 2008. godine u eksploziji u Zagrebu.

(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*