Ukrajina optužila Mađarsku da pomaže Moskvi da nastavi agresiju

Ukrajinska vlada optužila je Mađarsku da pomaže Rusiji da nastavi svoju agresiju na Ukrajinu usred sve većih tenzija između dvije susjedne zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je također optužilo Mađarsku za jačanje ruskog „osjećaja nekažnjivosti“ za navodne ratne zločine u zemlji.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog MVP-a, naveo je na Twitteru da „Mađarska oklijevanjem da prizna odgovornost Rusije za brutalne zločine“ samo podstiče Ruse da „počine nove zločine“.

„Prijedlog da se održe mirovni pregovori u Budimpešti izgleda cinično. Ako Mađarska želi da pomogne, mora da prestane da šteti jedinstvu EU“, rekao je.

Mađarska se protivi novim i mnogim postojećim sankcijama koje su već uvedene Rusiji i odbija da snabdijeva Ukrajinu oružjem.

Premijer Viktor Orban je jučer rekao Putinu da će Mađarska biti spremna da plaća Rusiji za uvoz gasa u rubljama, što su druge evropske zemlje odbile.

Ukrajinsko MVP kritikovalo je i spremnost Mađarske da plaća za gas u ruskoj valuti i optužilo je da i na taj način potkopava jedinstvo EU, prenosi Danas.rs.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*